Akut uzatılmış stres ile oluşturulan deneysel post-travmatik stres bozukluğu modelinde agmatinin etkilerinin incelenmesi - Bayru, Özge (My University, 2019)
Amaç: Agmatinin santral sinir sisteminde anksiyolitik, antidepresan, morfin tolerans gelişimini engelleyici, akut ağrı modellerinde spinal ve supraspinal düzeyde analjezik, nöropati modellerinde termal ve mekanik hiperaljeziyi azaltıcı,antiinflamatuar, anti-stres, iskemi ve eksitotoksisitede nöron kaybı azaltıcı etki gibi çok sayıda etkisi gösterilmiştir. Bu çalışmada akut uzatılmış stres ile oluşturulan post-travmatik stres bozukluğu modelinde agmatinin olası etkisinin davranışsal ve moleküler düzeyde araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada erişkin sıçanlara, 2 saatlik kısıtlama stresi sonrasında 20 dakika zorunlu yüzme ve hemen ardından eter anestezisi uygulanmıştır. 14 gün rahatsız edilmeden kendi kafeslerinde bekletildikten sonra subkronik gruba 7 gün ve kronik gruba 14 gün süre ile günde tek doz olacak şekilde fluoksetin veya agmatinuygulanmıştır. Sukroz tercih testi, açık alan, zorunlu yüzme testi ve yükseltilmiş artı labirent testlerinin ardından dekapite edilerek prefrontal korteks bölgelerinde nodlike reseptör proteini 3, ASC, kaspaz-1, IL-1beta, IL-6, IL-18 mRNA ekspresyonları incelenmiştir.Bulgular: PTSB modelinde anksiyete ve depresyon-benzeri davranışları NLRP inflamazom bileşenleri, proinflamatuvar sitokinlerin ekspreyonlarında artış görülürken bu etkilerin fluoksetin tedavisi ile kısmen agmatin tedavisi ile ise tümüyle baskılandığı görülmüştür.Sonuçlar: Bu bulgulardan hareketle, ekzojen uygulanan agmatinin akut stres maruziyetine bağlı etkileri geri çevirebildiği dolayısıyla da endojen bir madde olan agmatinin stres yanıtının düzenlenmesinde ve anksiyete nörobiyolojisinde önemli rolü olabileceği düşünülmüştür.

Aim: Agmatine has shown to have numerous effects such as anxiolytic, antidepressant, morphine tolerance inhibition in the central nervous system; analgesic in the spinal and supraspinal level in acute pain models, thermal and mechanical hyperalgesia in neuropathy models, antiinflammatory, anti-stress, ischemia and neuronal loss reduction in excitotoxicity. The aim of this study was to investigate the possible effect of agmatine on the behavioral and molecular level in the post-traumatic stress disorder model induced by single-prolonged stress model in rats.Material And Method: Adult rats were subjected to forced swimming for 20 minutes after 2 hours of restraint stress, followed by ether anesthesia. After 14 days of waiting without any disturbance, fluoxetine or agmatine were administered either 7 days to the subchronic group or 14 days to the chronic group. After behovioral testssuch as sucrose preference test, open field test, forced swimming test and elevated plus maze tests animals were decapitated and the expression of nod-like receptor protein 3, ASC, caspase-1, IL-1beta, IL-6, IL-18 mRNA were examined in the prefrontal cortex regions.Findings: In the PTSD model, anxiety and depression-like behaviors were observed while in the expression of NLRP3 and its components and proinflammatory cytokines, were over expressed, fluoxetine treatment partialy and agmatine treatment completally were able to suppresse these expressions.Results: Based on these findings, it was thought that agmatine, which was applied exogenously, can reverse the effects due to exposure to single prolonged stress and thus agmatine, as an endogenous substance, it may play an important role in the regulation of stress response anxiety neurobiology.
Keywords: agmatin; agmatine; Akut uzatılmış stres; Farmakoloji; Farmakolojik Olaylar; fluoksetin; fluoxetine; Pharmacological Phenomena; Pharmacology; PTSB; PTSD; rat; sıçan Single prolonged stress