Türk İş Hukukunda fazla saatlerle çalışma - Yamakoğlu, Efe (My University, 2010)
TÜRK İŞ HUKUKUNDA FAZLA SAATLERLE ÇALIŞMA Çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi ve buna bağlı olarak yeni kavramların İş Kanunundaki yerlerini almaları, fazla çalışmaya ilişkin hükümlerin de içeriğinin değişmesine neden olmuştur. Bu durumun doğal sonucu olarak, fazla çalışmayla ilgili düzenlemelerin ve Yargıtay içtihatlarının yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. İş mahkemelerine açılan davaların büyük bir bölümünde fazla saatlerle çalışma iddialarının bulunması da konunun önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, “fazla saatlerle çalışma”nın dayandığı esaslar, ilgili mevzuat hükümleri ve konuyla ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Fazla saatlerle çalışmaların ülkenin ekonomi ve istihdam politikasını, işletmelerin verimliliğini ama daha önemlisi işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini etkilediği görülmüştür. Bu bağlamda, teknolojik ve sosyal gelişmelerin de ışığında, yasal mevzuatın çalışma hayatına ilişkin uluslararası standartlar göz önüne alınarak tekrar şekillenmesi gerekliliği vurgulanmıştır.

OVERTIME WORKS IN TURKISH LABOUR LAW Flexibility of working hours and accordingly emergence of new concepts in Labour Act has brought about some changes in the verdicts about overtime working. As a natural consequence the need of reconsidering the regulations about overtime working and Supreme Court of Appeal precedents has arisen. Most of the lawsuits which are brought to Labour Courts are about the claims related to overtime working, shows the importance of this study. In this study, we have examined the fundamentals of “overtime works”, related verdicts of the legislation and the problematics of the practices. We have determined that, overtime working is an influential factor for the national policy of economics and employment, productivity of the establishments and most of all occupational health&safety. In this context, due to the technological and social changes, we have emphasized that the related legislation should be rearranged considering the international standards of working life.
Keywords: İş Hukuku