Küçük Asya’daki Seleukos kolonileri - Sarılar, Merve (My University, 2012)
Hellenistik krallıklardan biri olan Seleukoslar’ın Küçükasya’daki kolonileri konu alan çalışmada, Seleukoslar’ın koloni oluşturma nedenleri, bu kolonilerin özellikleri ve koloni tipleri incelenmiştir. Seleukoslar’ın bu kolonileri sıfırdan ve yeniden kurdukları mı yoksa olan kentleri koloni haline getirmiş oldukları mı sorularına cevap verilmiştir. Bölgeler arasında farklı politikalar takip eden Seleukoslar bazı kentlerin sadece isimlerini değiştirmiş, yerli kökenli yerleşmelerin ise, teritoryumlarını synoikismos yöntemiyle genişleterek koloni haline getirmiştir. Ana kolonilerini Kral Yolu’nun bir kolu olan ve hemen parelelinde yer alan Güney Yolu’n üzerinde oluşturan Seleukoslar bu sayede hem ana merkez Susa ile iletişimi aktif tutmuş hem de ticaretin getirisiyle kentlerin gelişmesine olanak sağlamıştır. Bu sayede adını ilk kez Hellenistik Devir’de duyduğumuz bazı kentler işlevselliğini Roma Devri’ne kadar sürdürmüştür. Küçükasya’nın iç kesimlerinde koloniler oluşturan Seleukoslar Hellenizasyon sürecine yardımcı olmuş, fakat bu Onların amaçlarından çok sonuç olarak karşımıza çıkmıştır. Onların tek amacı egemenlik alanlarının içerisinde yer alan kentleri kontrol altında tutabilmek, güvenliğini sağlayabilmek ve ticaretin etkisiyle kentlerin işlevselliğini uzun yıllar sürdürebilmekti. Bunun yanı sıra devrin emperyalist politikasına alet olan krallıklar arasında yer alan yarışı da göz önünde bulundurursak kolonilerin oluşturulma nedenleri arasında propaganda da yer almaktaydı. Hellenistik Devir, Küçükasya, Koloniler, Seleukoslar

In this study dealing with the colonies of the Seleucids in Asia Minor, the reasons of the Seleucids’ colony founding activity, the attributes of these colonies and the colony types have been examined. It has been answered whether the Seleucids founded these colonies from scratch and re-founded them, or they colonised existing cities. Having different policies in different regions, the Seleucids changed only the name of some cities and they colonised some local settlements by expanding their territorium through synoikismos. The Seleucids founded their main colonies on the South Road which is just parallel to and a part of the Persian Royal Road, thus they kept the communcation with the main center Susa active and they developed the cities with the income coming from trade. This way, some cities that were heard of for the first time in the Hellenistic period continued their functionality until the Roman Period. Founding colonies in the inland of Asia Minor, the Seleucids helped the process of Hellenisation which however, was more than a result than their actual purpose. Their only purpose was to be able to control the cities in their territory and to keep these cities functioning for a long time through trade. Besides, if we consider the competition amongst the kingdoms following the imperialistic policies of the period, propaganda was also one of the reasons of their colony founding activity. Key Words: Hellenistic Period, Asia Minor, Colonies, The Seleucids
Keywords: Asia; Asya; History, Ancient; Tarih, Eski Çağ