Konut kooperatiflerinde güven ilişkisine yönelik model önerileri ve bir araştırma - Uysal, Hasan Tezcan (My University, 2011)
Konut Yapı Kooperatifleri, Örgütsel Güven, Güven İlişkisi. ÖZET KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNDE GÜVEN İLİŞKİSİNE YÖNELİK MODEL ÖNERİLERİ VE BİR ARAŞTIRMA İhtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken bireyler ekonomilerini ortak amaçlar için birleştirerek grup ekonomisini oluşturur. Oluşturulan grup ekonomisi de kooperatif grupların temel yaşam kaynağını oluşturur. Kooperatiflerdeki bu yapı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda konut yapı kooperatiflerinde güven ilişkisi bir araştırma ile analiz edilmeye çalışılmış ve güven ilişkisine yönelik model önerileri alt başlıklarla incelenmiştir. Çalışmamız esas itibariyle beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kooperatifçiliğin tanımı, ilkeleri, türleri, örgüt yapısı ve yönetimi anlatılmıştır. İkinci bölümde araştırma konumuz olan konut yapı kooperatiflerinin tanımı, önemi, kuruluş işlemleri, tasfiye işlemleri, bağlı bulundukları üst kuruluşlar ve yasal olarak tabi oldukları vergiler sınıflandırılarak anlatılmıştır. Üçüncü bölümde araştırmamızın temelini oluşturan güven kavramı ve bireylerin güven ihtiyacı açıklanmış, örgütlerde güven alt başlıklarıyla incelenmiştir. Dördüncü bölümde konut yapı kooperatiflerinde güven ilişkisine yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada Likert ölçeği kullanılarak hazırlanan anketler, konut yapı kooperatifi ortağı sıfatı taşıyan 379 kişi üzerinde uygulanmış ve araştırma sonuçları SPSS programıyla analiz edilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan yola çıkılarak güven düzeyini arttırıcı ve konut yapı kooperatiflerinin gelişmesini destekleyici model önerileri sunulmuştur. Housing Cooperatives, Organizational Trust, Trust Relationship.

MODEL SUGGESTIONS ORIENTED FOR TRUST CORRELATION IN HOUSING COOPERATIVES AND A RESEARCH People who experience difficulty in meeting their need generate group economy by combining their economies for mutual aims. The generated group economy forms the source of basic life of cooperative groups. In the study, which is about this formation in cooperatives, the trust relationship in housing cooperatives was attempted to analyze, and the subheads of model suggestions about trust relationship were examined. The study is formed from five basic units. In first category, the definition, principles, types, organizational structure and management of cooperative system were explained. In second category, the definition, importance, enterprise operations, liquidation proceedings, higher organization to which they are affiliated and taxes to which they are legally liable of housing cooperatives, which is the topic of the study, were expressed by classifying. In third category, the concept of trust, which forms the basis of the study, and people’s need for trust were stated. Moreover, trust in organizations was examined with the subheads. In fourth category, a study about the trust relationship in housing cooperatives was carried out. In this study, the surveys prepared by using Likert scale were performed on 379 people who hold the characteristic of housing cooperative partner, and the results of the research were analyzed by using SPSS program. In final category of this study, model suggestions, which increase the trust levels and promote the development of housing cooperatives, were offered by using the findings obtained from the study.
Keywords: Kooperatifçilik; Örgütsel Güven