Hadis ilminde ravilerin güvenirliği meselesi (Tespiti, imkanı, hadisin sıhhatine etkisi) - Karahan, Abdullah (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ HADİS İLMİNDE RÂVİLERİN GÜVENİLİRLİĞİ MESELESİ Hadis İlminde Râvilerin Güvenilirliği Meselesi başlığını taşıyan çalışmamızda, Peygamber hakkındaki bilgileri nakleden insanların olup olmadıklarını inceleyen cerh ve ta'dîl metodolojisinin râvilerin güvenilirliğini tesbit etmeye yeterli olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için öncelikle güvenilirlik kavramından İslâm bilginlerinin ne anladığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda tenkitçilerin, bir kimsenin güvenilir olup olmadığını anlamak için hangi şartları aradıkları ortaya koyulmuştur. Güvenilirliğin tesbitinde karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların cerh ve ta'dîl metodolojisine ne gibi etkileri olduğu ve bu etkilerin hadislerin sıhhatine etkisi de meselenin bir diğer boyutudur. Bu boyut da çalışmada inceleme konusu yapılmıştır. Çalışmada cerh ve ta'dîlin, bir râvinin güvenilirliğini tespit etmede yeterli olup olmadığı da tartışıldı. Bu, cerh ve ta'dîlin yeterli bir metot olup olmadığını belirleyebilmek için önemlidir. Bu amaçla; tenkitçilerin objektifliği, bir değer yargısı olan 'güvenilirlik'in ölçülebilirliği, güvenilirlikle alakalı verilen kararların bilgi değeri, 'Ricâl tenkîdi'nin kendine has özelliklerinin râvilerin güvenilirliğini tespite etkisi gibi konular inceleme konusu yapılmıştır.

THE PROBLEM OF TRUSTWORTHY OF NARRATORS IN THE SCIENCE OF HADITH This work, named The problem of trustworthy of narrators in the science of Hadith, aims at exploring if the methodology of al-jarh wa al-ta'dîl is able to determine the trustworthy of narrators. Firstly, it is tried to find out what Islamic scholars mean with the term of trustworthy. In addition, it is ascertained the principles which the critics use to decide whether a narrator is reliable or not. The study also deals with the difficulties seen while deciding trustworthy of narrators and the effects of these difficulties on the methodology of al-jarh wa al-ta'dîl and on the authenticity of traditions (hadithes). It is debated in this study that whether al-carh wa al-ta'dîl is adequate or not to find out if a narrator is reliable. This is important for detecting whether al-cerh wa al-ta'dîl is a sufficient method. So, it is investigated some subjects like the objectivity of critics, the measurability of trustworthy which is value judgement, the information worth of opinions relating with trustworthy, the effects of characteristics of 'Rical criticism' on discovering reliability of narrators.
Keywords: Hadis Tefsirler; Islam Dini-hadisler