İlkokul müzik derslerinde robotik ve kodlama programlarının kullanılmasına yönelik örnek bir çalışma - Özkandemir, Olgu (My University, 2019)
Yapılan bu çalışmada kodlama ve robotik derslerinde kullanılan Scratch programlama dili ve Makey Makey elektronik kartının müzik derslerinde nota okuma yazmaya olan etkisi araştırılmıştır. Araştırma İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde bulunan Sajev Özel Küçük Prens İlkokulu 1., 2. ve 3. Sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Öğrencilere 12 haftalık bir eğitim hazırlanmıştır. Bu sürecin başında “Nota Okuma Yazma Çalışma Kağıdı 1” kullanılarak öğrencilerin mevcut nota bilgileri ölçülmüştür. Ardından Scratch ve Makey Makey kiti kullanılarak nota okuma yazma çalışmaları yapılmıştır. Bu süreçte dersler video kaydına alınarak uygulama sürecinde öğrenciler gözlemlenmiştir. 12 haftalık Scratch ve Makey Makey kiti kullanılarak yapılan nota okuma yazma etkinlikleri sonunda “Nota Okuma Yazma Çalışma Kağıdı 2” adlı çalışma yapılarak öğrencilerin gelişimleri gözlemlenmiştir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden özel durum çalışması olarak yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak gözlem, video kaydı, nota okuma yazma çalışma kağıtları ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tüm sınıf seviyelerinde nota okuma yazma etkinliklerinde gelişme olduğu kaydedilmiştir. Ayrıca, uygulama sonunda araştırmacı ile öğrenciler arasında yapılan görüşmelerde, öğrencilerin çoğunluğunun kullanılan uygulamaları sevdiği, Scratch programlama dili ve Makey Makey kiti ile yapılan nota okuma yazma çalışmalarından keyif aldıkları kaydedilmiştir.

In this study, the effect of Scratch coding language and Makey Makey electronic card used in coding and robotics lessons on musical note literacy was investigated. Research was applied to 1st, 2nd and 3rd grade students of Sajev Private Little Prince Primary School in the Sancaktepe district of Istanbul. A 12-week training program was prepared for the students. At the beginning of the 12-week training program, a pre-test called “Note Literacy Worksheet 1” was applied to the students in order to learn their current note knowledge. Then, note literacy exercises were performed using Scratch coding language and Makey Makey kit. During this process, the lessons were recorded and the students were observed. At the end of the 12-week period students' progress was recorded by a post-test called “Note Literacy Worksheet 2”.This research was conducted as a case study, one of the qualitative research methods. Observation, video recording, a pre-test & post-test called note literacy worksheet 1 and note literacy worksheet 2, and interview techniques were used as data collection tools. In conclusion of this research, it was noted that there was an improvement on note literacy in all grade levels. Moreover, based on the interview between the researcher and the students, it was noted that the majority of the students liked the applications used and enjoyed the note literacy activities done with Scratch coding language and Makey Makey electronic card.
Keywords: Coding; Education; Education, Elementary; Eğitim; Eğitim, İlk; Kodlama; Music; Müzik; Öğrenim ve öğretim; Robotic; Robotik Müzik; Study and teaching