Obezite problemi olan çocuklarda kardiyopulmoner sağlamlık ve kognitif fonksiyon değişiklikleri - GÜRAN, TÜLAY; BAHADIR, ALİYE TUĞBA; KASIMAY ÇAKIR, ÖZGÜR (My University, 2022)
Giriş: Obezite vücut yağında kontrolsüz birikimi içeren ve prevalansı çocukluk çağında artışgöstermeye başlayan bir hastalıktır. Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve yetersizfiziksel aktivite nedenleri arasındadır. Obezitenin yarattığı fiziksel görünümde meydana gelendeğişikliklerin anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunları tetiklediği ve kognitiffonksiyonları düşürerek akademik başarıda azalmaya neden olduğu bilinmektedir.Amaç: Çalışmamızda obezite problemi olan çocuklarda kardiyopulmoner sağlamlık vekognitif fonksiyonlardaki değişikliklerin araştırılması hedeflenmiştir.Yöntem: Etik onay (09.2021.1043) sonrası deneyler, obezite tanısı konulan 9-16 yaşaralığında hastalarda (n=17) Marmara Üniversitesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı’ndagerçekleştirildi. Deney başlangıcında hastaların kan örnekleri alındı, antropometrik ölçümleriyapıldı. Covid-19 testi sonrası kardiyopulmoner egzersiz testi (KPET) gerçekleştirildi.Psikiyatrik değerlendirme ölçekleri dolduruldu ve kognitif fonksiyonların değerlendirilmesiiçin MOXO dikkat testi uygulandı. Veriler ortalama ± standart sapma şeklinde sunuldu. Bulgular: Çocuklarda yaş ortalaması 11.76±2.07, ortalama VKİ-SDS:2.526±0.58, AğırlıkSDS:2.85±0.94, Boy-SDS:0.81±0.75, % yağ miktarı:38.26±4.68 olarak kaydedildi. MOXOdeğerlendirmelerinde çocukların dikkat (z indeks:-0.994, şiddet:0) ve hiperaktivite (z indeks:-0.6255, şiddet:0.47) performansı ortalaması kendi yaş ve cinsiyet normalleriyle uyumlu,standart performansta gözlendi. Zamanlama (z indeks:-1.023, şiddet:0.7) ve dürtüsellik (zindeks:-0.9652, şiddet:0.82) performansı ortalaması ise kendi yaş ve cinsiyet normalleriyleuyumlu fakat normallerin alt sınırında, zayıf performansta gözlendi. Çocuklar için DepresyonÖlçeği ortalama puanı 18.82±6.77, Çocuklar İçin Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri-SürekliFormu ortalama puanı 39.53±6.52, SNAP-IV Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu içinEbeveyn Değerlendirme Ölçeği’nde ortalama puanı 12.39±7.87 olarak hesaplandı. Maksimumoksijen tüketimi (VO2maks) 18.82±2.81 ml/kg/dk (%53.41±12.12) ölçüldü. Ortalama kalphızı 146.3±17.69, maksimum ventilasyon (VE) 72.78±15.88 L/dk, solunum sıklığı53±10.16/dk, VD/VT 0.04±0.02, VE/VO2 29.91±2.90, VE/VCO2 25.93±2.04, nabız oksijeni(VO2/kalp hızı) 11.33±2.92 /ml olarak tespit edildi.Tartışma ve Sonuç: Çalışmanın verileri obez çocuklarda KPET, MOXO dürtüsellik vezamanlama değerlendirmelerinde standardın altında seyreden bir profil ortaya koymuştur.Sonuçlarımız örneklemimizdeki obez çocuklarda kardiyopulmoner sağlamlığın azaldığını,daha dürtüsel olmaya ve zamanında doğru cevap verebilme becerisinde güçlük sergilemeyeyatkın bir profilin varlığını işaret etmektedir.Anahtar Sözcükler: Obezite, Kognitif Fonksiyon, KPET
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Fizyoloji; Spor Fizyolojisi; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Human Physiology; Sport Physiology; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Biyoloji ve Biyokimya; TIP, GENEL & DAHİLİ; FİZYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; BIOLOGY & BIOCHEMISTRY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; PHYSIOLOGY; Fizyoloji (tıbbi); Aile Sağlığı; Temel Bilgi ve Beceriler; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Dahiliye; Değerlendirme ve Teşhis; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Yaşam Bilimleri; Physiology; Physiology (medical); Family Practice; Fundamentals and Skills; General Health Professions; Pathophysiology; Internal Medicine; Assessment and Diagnosis; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Life Sciences; Obezite; Kognitif Fonksiyon; KPET