Gündem belirleme kuramı bağlamında yerel yönetimlerde sosyal medya kullanımı : İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin kurumsal X (twitter) hesapları üzerinden bir analiz - Menteş, Ali Cem (My University, 2024)
Çalışma, Türkiye’de mevcut 30 büyükşehir belediyesi arasında nüfus yoğunluğu, ekonomik büyüklüğü ve siyasaletki düzeyi en yüksek büyükşehir belediyeleri olan İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin 31 Mart 2019 – 06 Mart 2023 tarihleri arasındaki X paylaşımlarını detaylıca incelemeyi amaçlarken, bununla birlikte söz konusu paylaşımların X platformundaki etkisini Gündem Belirleme Teorisi bağlamında araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmada, Türkiye’deki yerel yönetimlerin günümüze kadar uzanan tarihçesi ve idari yapıları detaylıca anlatılmış ve yerel yönetimlerin günümüzdeki en baskın medya araçlarından olan sosyal medyayı kullanım biçimleri ve amaçları incelenmiştir. Çalışmanın araştırma bölümünde, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin 31 Mart 2019 – 06 Mart 2023 tarihleri arasındaki resmiX hesaplarındaki paylaşımlarının incelenmesi ve takipçileri ile olan etkileşimini açıklamak için “Karşılaştırmalı Analiz” ve “Metin Madenciliği” yöntemi kullanılarak, elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Araştırmanın veri toplama süreci nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi ise, nicel araştırma yöntemlerinden olan Spearman Korelasyon Analizi kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, yerel yönetimlerin sosyal medyada ve özellikle X platformunda yapmış oldukları paylaşımlarda, kullanıcıların belediyelerin asli görevleri olan belediyecilik hizmetlerine ilgi gösterdikleri ancak ulusal gündemler ile ilgili yapılan paylaşımların da toplumun dikkatini çektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, sosyal medyanın belediyeler tarafından etkili bir şekilde kullanılmasıyla hem kendi hizmetlerinin duyurulmasına hem de toplumsal gündemi belirleme ve yönetme yeteneklerini artırmalarına yönelik çözüm önerileri ve yaklaşımlar amaçlanmaktadır.

The study aims to examine in detail the X shares of Istanbul, Ankara and Izmir Metropolitan Municipalities, which are the metropolitan municipalities with the highest population density, economic size and political influence level among the 30 metropolitan municipalities in Turkey, between 31 March 2019 and 06 March 2023. It aims to investigate the impact of these posts on the X platform in the context of Agenda Setting Theory. In the study, the history and administrative structures of local governments in Turkey, dating back to the present day, are explained in detail, and the ways and purposes of local governments' use of social media, one of the most dominant media tools today, are examined. In the research part of the study, the data obtained were compared by using the Comparative Analysis and Text Mining method to examine the posts of the Istanbul, Ankara and Izmir Metropolitan Municipalities on their official X accounts between 31 March 2019 and 06 March 2023, and to explain their interaction with their followers. . The data collection process of the research was carried out with content analysis, one of the qualitative research methods. The analysis of the data obtained was made using Spearman Correlation Analysis, which is one of the quantitative research methods. As a result of the analysis, it was concluded that in the posts made by local governments on social media and especially on the X platform, users showed interest in municipal services, which are the primary duties of municipalities, but posts about national agendas also attracted the attention of the society. In this context, the effective use of social media by municipalities aims to propose solutions and approaches to both announce their own services and increase their ability to determine and manage the social agenda
Social media use in local governments in the context of agenda setting theory : An analysis on the corporate X (twıtter) accounts of Istanbul, Ankara and Izmir metropolitan municipalities
Keywords: Belediye yönetimi; Local government; local governments; Medya; Municipal government; new media; Online social networks; Online sosyal ağlar; Political aspects; Siyasi yönleri; social media; sosyal medya media; Turkey; Türkiye; yeni medya; Yerel yönetim