Satış geliştirme faaliyetlerinin perakendeci markalı ürünleri satın alma niyeti - Üzmez, Ömer Faruk (My University, 2023)
Küresel ve yerel rekabetin etkisiyle firmalar pazarlama çabalarına ve hedef kitlesine en uygun çözümü üretmeye çalışmaktadırlar. İndirim marketleri perakende sektörünün en hızlı dönüşüm geçiren ve hızla büyüyen organizasyonları olmuşlardır. İndirim marketlerinin hızlı büyümesinin sebepleri; temel ihtiyaç maddelerini satmaları ve tedarik zincirlerinin gelişmesiyle daha fazla çeşidi daha kolay ulaştırmaları olmuştur. Bu yaşanan değişim ve dönüşümde müşterilerin de beklentileri, arzu ve istekleri dönüşmektedir. Bu kapsamda market perakendecileri hem yaygınlaşmaya hem de gelirlerini artırabilecekleri alanlara yatırım yapmaktadırlar. Buradan hareketle daha iyi kontrol edilebilen, çeşitliliği artıran, daha uygun maliyete daha fazla gelir getiren ve pazarlama harcamalarında avantaj sağlayarak rakiplerden farklılaşmayı sağlayan “perakendeci markalar geliştirilmiştir. Bu çalışmada, rekabetin yoğun olarak devam ettiği, her geçen gün mağaza sayılarını artıran indirim marketlerine odaklanılmıştır. İndirim marketlerinde yüksek satış hacmine sahip perakendeci markalı süt ve süt ürünleri araştırmaya dahil edilmiştir. Bu bağlamda perakendeci markalı ürünler için gerçekleştirilen satış teşvik kampanyalarının, perakendeci markalı ürünleri satın alma niyetini öngörmedeki rolü araştırılmıştır. Bu kapsamda satış geliştirme faaliyetlerinin fiyat bilinci, indirim duyarlılığı ve marka güveni üzerinden satın alma niyetine nasıl etki ettiği ölçülmüştür.

Companies try to find the most appropriate solution for their marketing efforts and target audience due to global and local competition. Discount markets are the fastest-growing and rapidly growing organizations of the retail industry. The reasons for the rapid growth of discount markets; with the development of supply chains and the development of supply chains, they were able to deliver more varieties more easily. During the changing, the expectations, desires and wishes of the customers are transformed. In this context, market retailers invest in both spreading and areas where they can increase their income. From this point of view, “private labels” have been developed, which can be controlled better, increase diversity, bring more income to more affordable costs and provide differentiation from competitors by providing an advantage in marketing spending. In this study, it is focused on discount markets, where competition continues intensely, increasing the number of stores day by day. The private label dairy products with high sales volume in discount markets were included in the research. In this context, the role of sales promotion activities for retailer branded products in predicting retailer branded product purchase intention has been investigated. In this context, it was measured how sales promotion activities affect the purchase intention through price consciousness, sale proneness and brand trust.
Effects of sales promotion activities on intent to purchase private label products
Keywords: Brand name products; discount markets; indirim marketleri retailer brand; mağaza markası; Markalı ürünler; Marketing; özel marka; Pazarlama; Perakende ticaret; Perakendeci marka; private label; Purchasing; Retail trade; sales promotion; Satın alma; satış geliştirme; store brand