Memenin atipik kolumnar hücre hiperplazisi, olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Memenin kolumnar hücreli lezyonları dilate terminal duktal lobuler ünitlerden kaynaklanan az ya da belirgin sitolojik ve yapısal atipi içeren lezyonlardır. Bu makalede sunulan olgu 48 yaşında kadın olup sol memesinde 2 cm çapta kitlesi mevcuttur. Bu lezyona yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi malign epitelyal hücreler, tru-cut biyopsi fibroadenom olarak rapor edilmiştir. 5 gün sonra lumpektomi + sentinel lenf nodu biyopsisi operasyonu uygulanan hastanın frozen sonucu sellüler fibroadenom versus benign filloides tümör ve tümör negatif sentinel lenf nodu olarak bildirilmiştir. Spesmenin formalin fiksasyonu takiben yapılan mikroskopik incelemesinde sınırları düzgün, kapsülsüz lezyon izlenmiştir. Stroma içerisinde lümenleri çoğunlukla boş, dilate, psodostratifiye alçak kolumnar epitelle döşeli duktuslar gözlenmiştir. Duktal hücre nukleusları iri, çoğunlukla belirgin nükleollu olup hücre bazaline yerleşmiş oldukları dikkati çekmiştir. Duktal hücrelerin apikal tarafta sitoplazmik sekret benzeri materyal içerdiği görülmüştür. Bu sonuçlarla olguya atipik kolumnar hücre hiperplazisi tanısı konulmuştur. Olgu memenin nadir görülen lezyolarından olması ve iğne aspirasyon biyopsisi, tru-cut biyopsi ve frozenda tanı güçlüğü oluşturması yanısıra memenin atipi gösteren diğer lezyonlarından ayırıcı tanısının zor olması nedeni ile sunulmuştur.

Columnar cell lesions of the breast are lesions that have slightly or pronounced cytological and structurally atypia that originating from the dilated terminal ductal lobular unity. In this case report we have presented a case who is a 48 years old woman with a 2 cm tumor on her left breast. The diagnosis of the fine needle aspiration biopsy of the tumor was “malignant epithelial cells”. Then it is followed by a tru-cut biopsy which has been reported as a fibroadenoma. Five days later of the tru-cut biopsy she has undergone a lumpectomy and sentinel lymph node biopsy operation with the frozen section procedure and reported as cellular fibroadenoma versus benign philloides tumors with tumor negative sentinel lymph node. On microscopic examination of the lesion has demonstrated a well delineated lesion with the ducts dilated where the lumens were commonly open and surrounded with a pseudostratified low columnar epithelium. The case has been diagnosed as an atypical columnar cell hyperplasia with these findings. This case has been presented as its is not only a rarely appearing lesion of the breast it has diagnostic difficulties both in the fine needle aspiration biopsy, tru-cut biopsy and frozen sections.
Atypical columnar cell hyperplasia of the breast, case report
Keywords: Genel ve Dahili Tıp