Sosyal bilgiler dersinde kanıt temelli öğrenme etkinlikleriyle desteklenmiş sanal müze gezileri uygulamak : bir eylem araştırması - Karakurt, Feyza (My University, 2024)
Bu araştırmada, sosyal bilgiler dersinde kanıt temelli öğrenme etkinlikleri ile desteklenmiş sanal müzeleri gezileri uygulamak ve uygulamaların etkisini irdelemek amaçlanmıştır. Bu temel amaca yönelik olarak, araştırmada aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1.Kanıt temelli öğrenme etkinlikleriyle desteklenen sanal müze gezileri kullanılarak işlenen sosyal bilgiler dersi öğrenme süreci sınıf içi iletişimin ve etkinliklerin niteliği nasıldır? 2. Sosyal bilgiler dersinde kanıt temelli öğrenme etkinliklerinin ve sanal müzelerin kullanılmasına ilişkin araştırma öncesi ve sonrası öğrenci görüşleri nasıldır? 3.Araştırmacı öğretmenin araştırma sürecinde öğretmenliğine ilişkin geliştirdiği bakış açıları nasıldır? 4.Sosyal bilgiler öğretmenleri için KTÖ etkinliklerinin ve sanal müzenin kullanılacağı 3 dersin öğretim materyalleri ve ders akışı nasıldır? Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni ile yürütülmüştür. Araştırma, 7. sınıf sosyal bilgiler dersi “Üretim, Dağıtım ve Tüketim” öğrenme alanında uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen Malatya il merkezindeki bir devlet ortaokulunda 7. sınıfta öğrenim gören 26 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları, müze gezisi öncesi, müze gezisi süreci, müze gezisi sonrası etkinlik formları, kanıt temelli öğrenme etkinlikleri, öğretmen günlüğü ve öğrenci günlükleri, öğrenci ön-son algı anketi, odak grup görüşme formundan oluşmaktadır. Verilerin çözümlemesinde ve değerlendirilmesinde nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Sınıf içi iletişim kesitleri belirlenen ölçütlere, öğrenci etkinlik ürünleri ise oluşturulan rubriklere göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; sosyal bilgiler dersinde kanıt temelli öğrenme etkinlikleriyle desteklenen sanal müze gezi uygulamalarının öğretme-öğrenme süreçlerinde kullanılmasının sınıf içi ders işleyişini etkili ve verimli hale getirdiği, demokratik ve olumlu bir sınıf ortamı yaratmaya katkı sunduğu, öğrencilerin sanal müzeye ve gerçek müzelere ilgi duymasını sağladığı saptanmıştır.

In this study, it was aimed to implement virtual museum visits supported by evidence-based learning activities in social studies course and to examine the effects of the practices. For this main purpose, the following questions were sought to be answered in the study: 1. Using virtual museum visits supported by evidence-based learning activities how is the quality of in-class communication and activities in the social studies course learning process? 2. The quality of evidence-based learning activities and virtual museums in the social studies course how are the students' opinions about the use of the researcher teacher before and after the research? 3. The researcher teacher's views about his/ her teaching during the research process how are their perspectives? 4. How are the teaching materials and lesson flow of the 3 lessons in which EBL activities and virtual museum will be used for social studies teachers? The study was conducted with action research design, one of the qualitative research methods. The research was applied in the 7th grade social studies course Production, Distribution and Consumption learning area. The study group of the research consisted of 26 students studying in the 7th grade in a state secondary school in the city centre of Malatya, selected by purposive sampling method. The data collection tools of the study consisted of pre-museum visit, museum visit process, post-museum visit activity forms, evidence-based learning activities, teacher diary and student diaries, student pre-post perception questionnaire, focus group interview form. Content analysis and descriptive analysis from qualitative data analysis methods were used in the analysis and evaluation of the data. Classroom communication segments were evaluated according to the determined criteria and student activity products were evaluated according to the rubrics. As a result of the research, it was determined that the use of virtual museum excursion practices supported by evidence-based learning activities in the teaching-learning processes in the social studies course makes the classroom course functioning effective and efficient, contributes to creating a democratic and positive classroom environment, and makes students interested in virtual museums and real museums.
Plementing virtual museum visits supported by evidence based learning activities in social sciences course : an action research
Keywords: Evidence-Based Learning; Kanıt Temelli Öğrenme Social Studies Teaching; Öğrenim ve öğretim; Sanal Müze; Social sciences; Sosyal bilgiler; Sosyal Bilgiler Öğretimi; Study and teaching; Turkey; Türkiye; Virtual Museum