EISENHOWER’DAN OBAMA’YA:_x000D_ ABD DIŞ POLİTİKASINDA ORTADOĞU VE SURİYE - ÇETİNOĞLU HARUNOĞLU, AYŞE NUR (My University, 2019)
ABD Başkanı Barack Obama döneminde ABD dış politikasında Ortadoğu ve özellikle Suriyehakkında yapılan tartışmalar, 1953-1961 senesinde ABD Başkanı olan Dwight Eisenhower döneminde yapılantartışmaları anımsatmaktadır. Obama’nın birkaç konuşmasında Eisenhower’ın sözlerine de atıfta bulunması,ABD’deki bazı uzman ve gazeteciler tarafından Obama’nın dış politika yaklaşımı açısından Eisenhower’abenzediği yorumlarının yapılmasına neden olmuştur. Bu çalışma, hem Eisenhower hem de Obamadönemlerinde Ortadoğu’da ayaklanma ve devrimlerin olduğu ortak gerçekliğinden hareket ederek, iki başkanınOrtadoğu ve özellikle de Suriye özelindeki yaklaşımlarının kıyaslanmasını hedeflemekte, var olan yorumlaraakademik bir boyut kazandırma gayreti taşımaktadır.

The debates held in the US foreign policy on the Middle East and particularly on Syria during the_x000D_ presidency of Barack Obama are reminiscent of the debates held in the period between 1953-1961, when_x000D_ Dwight Eisenhower was the US president. The fact of Obama having referred to Eisenhower in some of his_x000D_ statements led indeed some specialists and journalists in the American political circles to comment on the_x000D_ resemblance of Obama’s foreign policy to Eisenhower’s. This article, which departs from the historical reality_x000D_ that President Eisenhower and President Obama witnessed uprisings and revolutions in the Middle East, aims_x000D_ to compare both Presidents’ approaches to the Middle East in general and to Syria in particular, as well as to_x000D_ provide an academic dimension to the already existing comments on them.
From Eisenhower to Obama: The Middle East and Syria in the US Foreign Policy