Çağdaş fıkıh problemleri ve kurul ictihadı : Uluslararası mecmau’l-fıkhi’l-islâmî örneği - Sulaiman, Mohammed W. T. (My University, 2024)
Bu çalışma, çağdaş fıkıh problemlerinin çözümü konusunda kurul ictihadını ve bu ictihadın uygulamalı örneği olarak Uluslararası Mecmau’l-Fıkhi’l-İslâmî’ni incelemeyi hedeflemektedir. Dolayısıyla bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ilk olarak çağdaş fıkıh problemlerinin tanımı, çeşitleri ve ortaya çıkma nedenleri hakkında bilgiler verilmiş, sonrasında kurul ictihadının tanımı, tarihçesi, meşruiyeti, şartları ve şekilleri ortaya konulmuştur. İkinci bölüm önde gelen fıkıh kurullarının tanıtımına hasredilmiştir. Bu bölümün ilk kısmında uluslararası ve özel fıkıh kurulları incelenmiş ve bu kurullara ait fetva örnekleri verilmiştir. İkinci kısmında ise Uluslararası Mecmau’l-Fıkhi’l-İslâmî ayrıntılı bir şekilde tanıtılmış ve fıkıh kurulları çeşitli yönlerden karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde bu çalışma için örnek olarak seçilen Uluslararası Mecmau’l-Fıkhi’l-İslâmî’nin çalışmaları ele alınmış, ilk olarak kurum faaliyetleri, dönem toplantıları, araştırmaları, müzakereleri ve kararları incelenmiştir. İkinci kısımda kurumun çalışmalarına uygulamalı bir örnek olarak sağlık sigortası konusu seçilmiş, konu tüm ayrıntılarıyla ele alınmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.

This study aims to examine the the ijtihad of committee in solving contemporary fiqh problems and the International Islamic Fiqh Academy as an applied example of this ijtihad of committee. Therefore, this study is divided into three chapters. Chapter one first provides information on the definition, types and causes of contemporary fiqh problems, followed by the definition, history, legitimacy, conditions and forms of ijtihad of committee. The second chapter is devoted to the introduction of the leading fiqh committees. In the first part of this chapter, international and private fiqh committees are analysed and examples of their fatwas are provided. In the second part, the International Islamic Fiqh Academy is introduced in detail and the fiqh committees are compared in various aspects. In the third chapter of the study, the work of the International Islamic Fiqh Academy, which was selected as an example for this study, is discussed. Firstly, the activities of the institution, its meetings, researchs, negotiations and decisions are analysed. Secondly, the subject of health insurance is selected as an applied example of the work of the organization, the subject is discussed in detail and a general evaluation is made.
Çontemporary fiqh problems and the ijtihad of committee : The case of international Islamic fiqh academy
Keywords: Contemporary Fiqh Problems; Current Fiqh Issues; Çağdaş Fıkıh Problemleri; Fıkıh; Fiqh; Güncel Fıkıh Meseleleri; Ijtihad Collective Ijtihad; International Majma al-Fiqh al-Islami; Islamic Fiqh Acadmy; Islamic law; İctihad; İslam Fıkıh Akademisi Fiqh; İslam hukuku; Kollektif İctihad; Kurul İctihadı; Uluslararası Mecmau’l-Fıkhi’l-İslamî