Apigenin(4’,5,7-Trihidroksiflavon)’in alüminyum(III) ve demir(II) ile oluşturdukları komplekslerin kararlılık sabitlerinin potansiyometrik ve spektrofotometrik olarak tayini - Eler, Ayşin (My University, 2005)
Günümüzde çeşitli bitki çaylarının içerisinde bulunan apigenin; biyokimya, gıda kimyası, boya kimyası, tıp kimyası, boya endüstrisi ve kozmetik alanlarında kullanılmaktadır. Genellikle birçok bitkinin kök, gövde ve çiçeklerinde farklı flavonoidlerle birlikte bulunur. Bu çalışmada, apigeninin mordan metalleri olarak bilinen alüminyum(III) ve demir(II) ile oluşturduğu komplekslerin kararlılık sabitleri Calvin-Bjerrum ve Irwing-Rossotti yöntemleri kullanılarak potansiyometrik yoldan tayin edildi. Ayrıca oluşan kompleksler spektrofotometrik yolla da desteklendi. Apigeninin dissosiyasyon sabitleri potansiyometrik yöntemle logK1 = 8,21, logK2 = 2,83 olarak bulundu. Yine potansiyometrik olarak Irwing-Rossotti metoduyla oluşum sabitleri ise I = 0.00418'de alüminyum(III) için logK1 = 8,24 logK2 = 7,46 ve logK3 = 7,04 demir(II) için logK1 = 7,52 logK2 = 5,80 ve logK3 = 5,00 olarak bulundu. Oluşan komplekslerin koşullu oluşum sabitleri hesaplandı ve buradan kompleksleşmenin ortaya çıktığı pH aralıkları bulundu. Alüminyum(III)-apigenin ve demir(II)-apigenin çözeltilerinin ayrı ayrı spektrofotometrik ölçümleri alındı ve bu ölçümler sonucunda kompleks oluşumunun gerçekleştiği görüldü. Alüminyum(III) ve demir(II) komplekslerinin bileşimleri ligand/ metal = 3/ 1 olarak bulundu ve bunların yapıları tartışıldı. Apigenin which is found in various kinds of herbal tea, is used in biochemistry, food chemistry, medicinal chemistry, dye industry, and cosmetics. It generally occurs with different kinds of flavonoids in roots, stems and blossoms of plants. In this study, the stability constants of the aluminium(III) and iron(II) complexes of apigenin were determined potentiometrically by using Calvin-Bjerrum and Irwing Rossotti methods and by spectrophotometric way. And also, complex formations are supported by spectrophotometric method. The evaluated protonation constants of the ligand were found: logK1 = 8,21, and logK2 = 2,83. For the metal complexes, logarithms of the stability constants were found by Irwing-Rossotti method: for aluminium complex : logK1 = 8,24 logK2 = 7,46 and logK3 = 7,04 and for iron complex: logK1 = 7,52 logK2 = 5,80 and logK3 = 5,00 at I = 0,00418. Conditional formation constants for complexes are calculated and pH ranges that complexation occurred are found. Absorption spectra measurements are recorded for aluminium(III)-apigenin and iron(II)-apigenin solutions. Formation of complexes have been observed in these. From the results, the components of apigenin/ metal complexes are given 3/ 1 both Al(III) and Fe(II).
Keywords: Analitik Kimya