Hastanelerde kurumsallaşmanın performans üzerindeki etkisinde işe yabancılaşmanın rolü - Kopuz, Koray (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmada İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel hastanelerde; kurumsallaşmanın performans üzerindeki etkisinde işe yabancılaşmanın rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel tipte ve tanımlayıcı olarak tasarlanmıştır. Araştırma İstanbul ili içerisinde faaliyet gösteren 11 hastanede Ocak 2018-Nisan 2018 tarihleri arasında, çalışmaya katılan 455 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak, anket formu ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmasındaki temel amaç, hastanelerin insan kaynağı sayısı ve niteliği, yatak sayısı, finansal yapı ve diğer alt yapı olanakları açısından homojen olmamasıdır. Ayrıca kurumsallaşma düzeylerinin tabakalara göre farklılık göstereceği diğer bir varsayımdır. Veriler elektronik ortama aktarılarak SPSS 11.5 istatistik paket analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılma uygunlukları One Sample Kolmogorow-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile değerlendirilmiştir. Analizlerde sıklık tabloları, merkezi ve yaygınlık ölçütleri, pearson korelasyon testi ve basit regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.Bulgular ve Sonuçlar: Yapılan araştırma sonucunda kurumsallaşma ve işe yabancılaşma arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur. (r= -0,210; p<0,05) Kurumsallaşma ile çalışan performansı ilişkisine bakıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Kurumsallaşma ve çalışan performansı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığından dolayı işe yabancılaşmanın bu ilişkide rolü test edilememiştir.

Research’s aim: In this study, in private hospitals operating in Istanbul; it is aimed to determine the role of work alienation in the effect of institutionalization on performance.Material and Method: The study was designed as cross-sectional and descriptive. The research was done at eleven private hospitals in city of Istanbul between January 2015 and April 2015 with the attendance of 455 hospital workers. Data were collected by face-to-face interview with the survey using stratified sampling method. The main purpose of using stratified sampling method is that hospitals are not homogeneous in terms of number and quality of human resources, number of beds, financial structure and other infrastructure possibilities. It is also another hypothesis that levels of institutionalization will vary according to strata. The data was analized at electronic environment SPSS 11.5 statistics programme. The suitability of the normal distribution of the obtained data was evaluated by One Sample Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Frequency tables, medium and prevalence criteria, Pearson correlation test and simple regression analysis were used in the analyzes. Statistical significance level was considered as 0,05.Findings and Results: As a results of the research; a weak, negative correlation was found between institutionalization and work alienation in statistically significant. (r= -0,210; p<0,05) There was no statistically significant relationship between institutionalization and employee performance.(p>0,05) Since there is no statistically significant relationship between institutionalization and employee performance, the impact of the work alienation on the this relationship did not test.
The role of work alienation in the effect of institutionalization on performance in hospitals
Keywords: Alienation (Social psychology); Çalışan Performansı; Değerlendirme; Employee Performance; Evaluation; Hastane yönetimi; Hospital Administration; Institutionalization; İşe Yabancılaşma; Kurumsallaşma; Medical personnel; Özel Hastane Hospital Management; Performance; Performans; Personel yönetimi; Personnel management; Private Hospital; Sağlık personeli; Work Alienation; Yabancılaşma (Sosyal psikoloji)