Sermaye piyasasında faizsiz finansman aracı olarak sukuk ve sukuk yatırımcı profilinin analizi - Merdin, Ferdi (My University, 2016)
SERMAYE PİYASASINDA FAİZSİZ FİNANSMAN ARACI OLARAK SUKUK VE SUKUK YATIRIMCI PROFİLİNİN ANALİZİ Doğuşundan itibaren bankacılık, gelişimini sürdürebilmek adına yeni ve farklı araçlara ihtiyaç duymuştur. Konvansiyonel bankacılık uzun yıllar boyunca rakipsiz olarak bu alanda söz sahibi olmuş ve bu bağlamda ortaya çıkarılan ürünler de hep faize dayalı olmuştur. İslami bankacılığın doğuşu ile birlikte katılım bankacılığı da ortaya çıkmış ve zamanla faizsiz finansal sistemin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Katılım bankaları finansal ürünleri çeşitlendirme adına önemli avantaj olarak telakki edilmektedir. Günümüzde gerek fon toplama ve fon kullandırma, gerekse verdiği bankacılık hizmeti, ürün zenginliği ve güler yüzlü personelleri açısından katılım bankaları, ekonomik sektörün gelişmesine ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmektedir. İslami prensiplere göre hareket eden katılım bankaları, özellikle son yıllarda gerek İslam dünyasında gerekse batılı finans piyasalarında görülen faizsiz sabit getirili yatırım araçlarının uygulanmasında önemli görevler üstlenmişlerdir. Dünya genelinde faizsiz finansman araçları hızla büyüme gösterirken, islami finans sisteminin önemli bir enstrümanı olan sukuka ilgi de her geçen gün artmaktadır. Katılım bankacılığının günden güne büyümesi ile birlikte faizsiz finansman araçlarına duyulan ihtiyaç ve talep neticesinde, artık ülkemizde de sukuk, en önemli faizsiz finansal enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Anahtar Sözcükler: Katılım Bankacılığı, Faizsiz Bankacılık, Sukuk

SUKUK AS AN INTEREST-FREE FINANCING TOOL IN CAPITAL MARKETS AND ANALYSIS OF THE SUKUK INVESTOR PROFILE Since the birth of banking, in order to continue the development of new and different tools are needed. Conventional Banking has been unchallenged for years in this field and products mentioned in this context also uncovered has always been based on interest. Participation Banking in conjunction with the rise of Islamic Banking Islamic financial system emerged and has become an indispensable element of time. Participation banks are regarded as significant advantages for diversification of financial products. Today should fund collection and others to use the Banking services provided by both the product and the friendly staff of wealth in terms of participation banks continue to contribute to the development of the economic sector to the national economy. Acting according to the principles of Islamic participation banks, especially in recent years should be seen in the Islamic World as well as western financial markets have played an important role in the implementation of fixed-interest investments. World wide showed rapid growth of interest-free financing instruments, the Islamic financial system is increasing with each passing day, an important interest in the sukuk instrument. Participation Banking days from the day of accession with the growth, the interest-free financing instruments need to be heard and demand as a result, in our country, sukuk is now has become one of the most important Islamic financial instruments. Key words: Participation Banking, Interest-Free Banking, Sukuk
Keywords: Banka ve bankacılık; Dini açıdan; Faizsiz bankacılık; İslam; İslam ülkeleri; Katılım bankacılığı