17. yüzyıl şairlerinden Dimetokalı Vahdeti’nin Divan’ının tenkitli metni - Öztürk, Yılmaz (My University, 2006)
Bosnalı Vahdetî’nin, mevcut bilgilerimize göre tek eseri olan divanının üç nüshası tespit edilebilmiştir. Bu nüshalardan hareketle hazırladığımız bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Vahdetî’nin hayatı, edebî şahsiyeti ve divanı hakkında bilgiler ortaya konmuştur. Ardından divanın incelenmesi yapılmış, şekil ve muhteva özellikleri ele alınmıştır. Bu incelemelerden sonra şairin Türk edebiyatındaki yeri ve önemi tespit edilerek hayatı, edebî şahsiyeti ve divanı ile ilgili bilgilerden çıkarılan neticeler Sonuç başlığı altında verilmiştir. İkinci Bölümde divanın tespit edilebilen nüshaları tanıtılmıştır. Ardından metin hazırlanırken takip edilen yol belirtilmiştir. Üçüncü Bölümde divanın tenkitli metni ortaya konmuştur. Metin ortaya konulurken, tam bir mürettep divan olmadığı için, klâsik divan tertibine uygun şekilde düzenlenmiştir.

Recently,we know of only three versions of the single book written by Bosnali Vahdeti. This thesis, which is based on those versions, has three main parts. Information about biography of Vahdeti, the place where Vahdeti take place in literature and Vahdeti’s Divan take place in the first part of this study. After, the analysis of Divan, the structure and the content of Divan are given.After this analysis, the place and the importance of the poet in Turkish Literature is tried to be stated.And after this,life story of the poet, (edebi sahsiyeti) and the conclusion stated from the information about his Divan,takes place under the title of “Conclusion”. The versions of this Divan is introduced in the second part of this study.And the way followed while preparing this passage is stated. The(….critic) of the Divan is stated in third part.The statement of Divan is composed by preassuming to be in Classical Divan Type, because this Divan is not a (Muretteb ) Divan Type.
Keywords: Divan Edebiyatı_Şiir