Bist100 ile Dow Jones ve Nasdaq endeksleri arasındaki yayılma etkisi (Spillover Effect) ve zamanla değişen korelasyon analizi - Koçak Akkoyun, Deniz (My University, 2025)
Bist100 ile Dow Jones ve Nasdaq endeksleri arasındaki yayılma etkisi (Spillover Effect) ve zamanla değişen korelasyon analizi Küresel finansal piyasaların giderek artan entegrasyonu, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalar arasındaki dinamik etkileşimlerin anlaşılmasını kritik hale getirmiştir. Bu çerçevede, bu tezin temel amacı, Türkiye'nin önemli bir göstergesi olan Borsa İstanbul 100 (BİST100) endeksi ile ABD piyasalarının önde gelen göstergeleri Dow Jones Sanayi Ortalaması (DJIA) ve NASDAQ Composite endeksleri arasındaki volatilite yayılma etkilerini ve zamanla değişen dinamik korelasyon yapısını ampirik olarak incelemektir. Çalışmanın analizleri, 1 Ocak 2015- 8 Aralık 2023 dönemine ait günlük kapanış verileri üzerinden yürütülmüştür. İlişkilerin çok boyutlu olarak analiz edilebilmesi için bir dizi gelişmiş ekonometrik yöntem kullanılmıştır. Volatilite yayılma etkisinin yönünü ve şiddetini belirlemek amacıyla BEKK-GARCH modeli, endeksler arasındaki zamanla değişen korelasyon yapısını incelemek için DCC-GARCH modeli uygulanmıştır. Piyasalar arasındaki kısa dönemli nedensellik ilişkileri Granger nedensellik testi ile, uzun dönemli ilişkiler ise Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) sınır testi yaklaşımı ile test edilmiştir. Elde edilen ampirik bulgular, BİST100 ile ABD endeksleri arasında uzun dönemli bir eşbütünleşme ilişkisi olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, BEKK-GARCH analizi, volatilite yayılma etkisinin asimetrik bir yapıda olduğunu ve tek yönlü olarak ABD piyasalarından (NASDAQ ve Dow Jones) BİST100'e doğru gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Granger nedensellik testi sonuçları da bu bulguyu destekler nitelikte olup, bilgi akışının baskın olarak ABD'den Türkiye'ye doğru olduğunu teyit etmiştir. DCC-GARCH modelinden elde edilen dinamik koşullu korelasyon katsayıları ise, özellikle küresel finansal kriz, COVID-19 pandemisi ve jeopolitik riskler gibi yüksek belirsizlik dönemlerinde piyasalar arasındaki korelasyonun arttığını ve portföy çeşitlendirme imkanlarının bu dönemlerde sınırlandığını göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Türkiye hisse senedi piyasasının küresel şoklar karşısında duyarlı olduğunu ve ABD piyasalarından kaynaklanan volatilite ve risk aktarımlarından önemli ölçüde etkilendiğini kanıtlamaktadır. Çalışmanın bulguları, yatırımcıların risk yönetimi ve portföy çeşitlendirme stratejileri ile politika yapıcıların finansal istikrar politikaları için değerli çıkarımlar sunmaktadır.

Bist100 ile Dow Jones ve Nasdaq endeksleri arasındaki yayılma etkisi (Spillover Effect) ve zamanla değişen korelasyon analizi The spillover effect and time-varying correlation analysis between Bist100, Dow Jones, and Nasdaq indices The increasing integration of global financial markets has made understanding the dynamic interactions between developed and emerging markets critical. Within this framework, the primary objective of this thesis is to empirically examine the volatility spillover effects and the time-varying dynamic correlation structure between Borsa Istanbul 100 (BIST100) index, a key indicator for Turkey, and the leading US market indicators, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) and the NASDAQ Composite indices. The analyses for the study were conducted using daily closing data from the period of January 1, 2015, to December 8, 2023. A set of advanced econometric methods was employed to analyze the relationships multidimensionally. The BEKK-GARCH model was used to determine the direction and magnitude of the volatility spillover effect, while the Dynamic Conditional Correlation (DCC-GARCH) model was applied to examine the time-varying correlation structure between the indices. Short-term causal relationships between the markets were tested using the Granger causality test, and long-term relationships were investigated using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) bounds testing approach. The empirical findings indicate that there is no long-term cointegration relationship between BIST100 and the US indices. However, the BEKK-GARCH analysis revealed that the volatility spillover effect is asymmetric and unidirectional, flowing from the US markets (NASDAQ and Dow Jones) to BIST100. The results of the Granger causality test support this finding, confirming that the information flow is predominantly from the US to Türkiye. The dynamic conditional correlation coefficients obtained from the DCC-GARCH model showed that correlations between markets increased during periods of high uncertainty, such as the global financial crisis, the COVID-19 pandemic, and geopolitical risks, indicating that portfolio diversification opportunities were limited during these times. In conclusion, this study demonstrates that the Turkish stock market is sensitive to global shocks and is significantly affected by volatility and risk transmissions originating from the US markets. The findings of the study provide valuable implications for investors' risk management and portfolio diversification strategies, as well as for policymakers' financial stability policies.
The spillover effect and time-varying correlation analysis between Bist100, Dow Jones, and Nasdaq indices
Keywords: BEKK-GARCH; Bist100; BİST100; DCC-GARCH; Dinamik Koşullu Korelasyon; Dow Jones Sanayi Ortalaması (DJIA); Dynamic Conditional Correlation; Financial Integration; Finansal Entegrasyon Volatility Spillover Effect; NASDAQ Composite; Volatilite Yayılma Etkisi