Tâbiîn Döneminden Seçkin Bir Kadın Portresi Âişe bint Talha - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Tâbiîn devrinde, doğuştan sahip olduğu asalet ve güzelliği sanat ve edebiyat ile beslemek suretiyle Arap yarımadasında haklı bir şöhrete kavuşan Âişe bint Talha, aşere-i mübeşşereden Talha b. Ubeydullah ile Ümmü Külsûm bint Ebû Bekir'in kızıdır. Âişe bint Talha, Kureyş kabilesinin Benî Teym kolundan gelen asil, iyi eğitimli, kararlı ve son derece güçlü bir kadın portresi olarak karşımıza çıkmaktadır. Teyzesi Hz. Âişe'nin dizinin dibinde yetişen bu müstesna hanım; şiir, tarih, edebiyat ve hadis bilgisi ile herkesi kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Âişe bint Talha ile ilgili tarih, hadis ve edebiyat kitapları ayrıntılı bilgiler içermektedir. Bu makale, Âişe bint Talha'nın şahsında, İslâm'ın ilk dönemlerinde üst tabakaya mensup kadınların durumu ve sosyal hayatları ile ilgili gün yüzüne çıkmamış olan bazı bilgileri gözler önüne sermeyi hedeflemektedir

Aisha bint Talha, daughter of the famous companion of the Prophet, Talha b. Ubayd Allah and Umm Kult?m, daughter of Abu Bakr was a beautiful, well-educated and noble woman. As a niece of Aisha, the Prophet's wife, she used the best advantage of the conditions that she had obtained inborn. She was famous for not only her rare beauty but also talent in poet and literature in all Arabian Peninsula during the first century AH. Accordingly this article tries to enlighten general conditions and the social life of noble Muslim women who lived in the first century AH with the records that were recorded by various history and literature sources
The Portrait of a Noble Muslim Woman Living in the First Century AH Aisha bint Talha
Keywords: Din Bilimi