Kısıtlı mekan-mobilya çözümlerinde çağdaş yaklaşımlar - Savaş, Sinan (My University, 2011)
Tez çalışması, çağdaş kentlerde, kültürel, ekonomik, sosyolojik ve teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan kısıtlı mekan ve mobilya çözümlemelerini ele almaktadır. Kısıtlı mekanlar sadece konut ölçeğinde değil aynı zamanda tek fonksiyona yönelik hacimler olarak da irdelenmektedir. Endüstri devrimi ve sonrasında gelişen kısıtlı mekanların geçmişteki ve günümüzdeki boyutları birer gösterge olarak incelenerek, gelecekteki yönelimlere dair ipuçlarına yer verilmektedir. Tezi oluşturan bölümler ve içerikleri şu şekildedir: Birinci bölümde, tarihsel olarak mekanın ve buna bağlı olarak doğrudan etkilenen mobilyanın gelişim süreci incelenmektedir. Bu süreçte ütopik fikirlerle ortaya çıkan kısıtlı mekanlarda yaşam anlayışı, tarihte bilinçli olarak tasarlanmış ve üretilmiş projelerle irdelenmektedir. İkinci bölümde, kısıtlı mekanların oluşumunu, kurgusunu doğrudan etkileyen tasarım, tasarımcı ve kullanıcı gibi bileşenler üzerinde durulmaktadır. Kısıtlı mekanlar bir yapının parçası olmanın yanı sıra kendi başlarına da birer kütle olabileceklerinden, yapı, iç mekan ve mobilya olmak üzere her ölçekte incelenmektedir. Ayrıca bu tip küçük hacimlere yönelik tasarım çözümlemeleri, tasarımcının esinlenme sürecindeki yaklaşımları ve fizyolojik, psikolojik boyutlarıyla tasarımda belirleyici etken olan kullanıcı ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, kısıtlı mekan-mobilya anlayışı form, fonksiyon ve konstrüksiyon gibi her daim bağlantılı olan biçim grameri üzerinden, örnekler incelenerek biçimleniş ilkelerinin ortaya konularak irdelendiği bölümdür. Dördüncü bölümde, kısıtlı mekanlara yönelik incelenen ilkeler doğrultusunda örnek incelemeleri, karşılaştırmaları ve analizleri yapılmaktadır. Genel değerlendirme ve sonuç, tez boyunca incelenen örneklerin, ilkelerin, karşılaştırma ve analizlerle elde edilen bulguların tartışıldığı, özgün düşüncelerin yer aldığı bölümdür. Çevre, teknoloji, sosyal, ekonomik koşulların tasarım ilkeleri doğrultusunda biçimlenmesi, esneklik, hareketlilik gibi yeni kavramların çıktığına ve mekanın barınaktan öte sınırlandırılmış fakat çok fonksiyonlu bir hal aldığına dair düşüncelere yer verilmektedir.

The thesis deals with the limited spaces and furniture analysis appearing as a result of the cultural, economic, sociological and technological development in contemporary countries. Limited spaces are examined not only in the scale of residence, but also as monofunction-oriented volumes. The former and contemporary dimensions of the limited spaces that have developed at the industrial revolution and afterwards are analyzed as indicators, and the hints regarding the future tendencies are given. The sections forming the thesis and their contents are as follow: In the first section, the historical development process of the space and the furniture that has been affected directly are examined. In this process, the sense of life in the limited spaces appearing with utopian ideas is analyzed with consciously designed and generated projects throughout history. In the second section, the components such as design, designer and user directly affecting the formation, setup of the limited spaces are emphasized. As the limited spaces can be a part of a structure in addition to being masses on their own, they are examined in every scale as being structure, interiorspace and furniture. Furthermore, the design analysis for this type of small volumes, the approaches of the designer through the inspiration process, the user who is a determinative factor with his/ her physiological and psychological dimensions is emphasized. The third section is the part where the formation principles of the space-furniture conception have been analyzed with the examples over the form grammar, which is always connected with form, function and construction. In the fourth section, case studies, comparisons and analysis are made within the principles examined about the limited spaces. The general evaluation and result is the part in which the sample cases, principlesexamined throughout the thesis,the findings achieved with the comparison and analysisare discussed and the original ideas take place.The opinions regarding the formation of the environment, technology, social, economic conditions formed in the direction of the design principles, appearance of the new concepts such as flexibility and mobility and that the space becomes limited but multifunctional beyond being a shelter are given place.
Keywords: İç Mimarlık; Mekan; Mobilya