Kısa filmlerde, zorunlu göçün çocuklar üzerindeki etkisi - İnce, Orhan (My University, 2019)
ÖZETKısa film dünya sineması ile yaşıttır. Sinema endüstrisin gelişmesiyle birinciliğini Uzun metrajlı filmlere kaptırmış olsa da varlığını sürdürmüş kendi içerisinde bir endüstri olmayı başarmıştır. Ülkemizde de kısa filmin tarihi ve gelişimi dünya sinemasındakine benzerdir. Sinemamızın var oluşunun ilk günlerinden beri yapılıyor olsa da gelişimi ve bugünkü anlamına kavuşmasının başlangıcı 90’lı yılların başıdır. Film festivallerinin kısa filmlere ver yermesi, sinema eğitimi veren okulların sayısının artması ve video formatlarının ucuzlayıp yaygınlaşması kısa filmin gelişmesine katkı sağlamıştır. Sinema tarihimizin ilk günlerinden itibaren, klasikleşmiş konuların yanında sosyal meselelerde kendilerine yer bulmayı başarabilmiştir. Bu sosyal meselelerin en önemlilerinden bir tanesi de göçtür, gerek köyden kente yapılan iç göçler, gerek yurtdışına çalışmaya giden insanlarımızın hikâyeleri başta Ömer Lütfi Akad olmak üzere birçok önemli yönetmen tarafından farklı açılardan beyazperdeye aktarılmıştır. Göç meselesinin ülkemiz sinemasında ve kısa filmdeki yansıması, kısa filmin gelişimine paralel olarak daha geç olmuştur. Özellikle 2000’lerden sonra kısa filmlerde en çok anlatılan meselelerden bir tanesi göçtür. Göçün nedenleri sonuçları kadar, insan psikolojisi ve yaşayışı üzerine etkisi de son derece önemli araştırılması gereken bir konudur. Yapılan zorunlu göçlerden en çok etkilenenlerin başında çocuklar gelir. Dünya’yı yeni anlamlandırmaya başlayan çocuklar büyümeye başladıkları ortamdan zorunlu bir şekilde koparıldıklarında hem kendilerini hem de içinde bulundukları toplumu etkileyecek zorluklarla karşı karşıya kalırlar Bu minvalde gerçekleştireceğim çalışma ile birlikte Türkiye Sinemasında ve kısa filmlerde, zorunlu göçün çocuklar üzerindeki etkisini ele alacağım.İÇİNDEKİLERÖzetAbstractİçindekiler1.GİRİŞ……..……………………………………………………………………...............…..12. GÖÇ……………………..……………………………………….………………………… 2 2.1 Türkiye’de göç hareketinin tarihi…………………………………………………..2 2.2 Türkiye sinemasında toplumsal meseleler ve göç……………………………..…...72.2.1 Ömer Lütfi Akad sinemasında göç………………………………………..……..102.2.1.1 Gelin…………………………………………………………………………..12 2.2.1.2 Düğün…………………………………………………………………………142.2.1.3 Diyet…………………………………………………………………………..172.2.1.4 Sonuç………………………………………………………………………….192.2.1.5 Göç ve Çocuk…………………………………………………………………193. KISA FİLM………………………………………………………………………………...233.1 Kurmaca film……………………………………………………………...………233.2 Belgesel film………………………………………………………………………253.3 Deneysel film…………………………………………………………………..…263.4 Canlandırma……………………………………………………………………....274.TÜRKİYE’DE KISA FİLM………………………………………………………………..28 4.1 Türkiye’de kısa filmin tarihi ve gelişimi…………………..………………………285. PELİKÜLDEN DİJİTAL DEVRİME……………………………………………………...35 5.1 Pelikül…………………………………………………………………………… 355.2 Yaygın kullanılan film formatları ……………………………………………..…365.2.1 35mm…………………………………………………………………………...365.2.2 16mm…………………………………………………………………………...36 5.2.3 70mm…………………………………………………………………………...375.2.4 8mm…………………………………………………………………………….375.3 Dijital devrim……………………………………………………………………...375.3.1 Video……………………………………………………………………………376. GÖÇ İLE İLGİLİ KISA FİLMLER……..…………………………………………………406.1 Penaber…………………………………………………………………..………..406.2 Kahpe devran………………………………………………………………..…….41 6.3 Pera berbange……………………………………………………………………...426.4 Yolculuk…………………………………………………………………………..437. “ADEM BAŞARAN” FİLM DOKÜMANLARI…………………………………………..45 7.1 Filmin temel ögeleri……………………………………………………….………457.1.1 Filmin konusu………………………………………………………...…………457.1.2 Filmin amacı………………………………………………………………...…..457.1.3 Filmin içeriği………………………………………………………………….…457.1.4 Filmin beklenen faydası……………………………………………………...….457.1.5 Filmin hedef kitlesi…………………………………………………………...…457.1.6 Filmin uygulama yöntemi……………………………………………………….457.1.7 Filmin yaklaşım metni……………………………………………………..…....467.2 Filmin yazınsal içeriği……………………………………………………………477.2.1 Sinopsis…………………………………………………………………………477.2.2 Tretman………………………………………………………………………....477.2.3 Senaryo……………………………………………………………………….…507.3 Oyuncu seçimi………………………………………………………………….…627.4 Yapım tasarım………………………………………………………………….....667.4.1 Mekân seçimi……...………………………………………………………..…..677.4.2 Kostüm ve aksesuar…………………………………………………………......677.4.3 Dekor tasarımı………………………………………………………………......687.4.4 Ekip……………………………………………………………………………..707.5 Filmin bütçesi……………………………………………………………..............737.5.1 Özet bütçe…………………………………………………………………….....737.5.2 Finans planı……………………………………………………………………..748.EKLER……………………………………………………………………………………..758.1 Kamera arkası fotoğrafları……………………………………...………………...758.2 Filmin katıldığı festivaller ve aldığı ödüller………………………….…………...819.SONUÇ……………………………………………..………………………….…………...8310.KAYNAKÇA…………………..………………………………………………………….85

ABSTRACTThe short film is coeval with the world cinema. Although short film has lost its first place to feature films with the development of the cinema industry, it has survived to become an industry within itself. The history and development of the short film in our country is similar to that of the world cinema. Even though it has been done since the first days of its existence, the beginning of its development and its present meaning backs to the beginning of the 90s. The fact that film festivals honour the short films, the increase in the number of schools providing cinema education and the cheap and widespread use of video formats contributed to the development of the short film. Since the first days of cinema history, it has been able to find a place in social issues besides classical subjects. One of the most important of these social issues is migration, both the internal migration from the village to the city, and the stories of our people who went abroad to work, were transferred to the big screen by many important directors, especially Ömer Lütfi Akad. The reflection of the migration issue in the short film was later in parallel with the development of the short film. Especially after the 2000s, one of the most described issues in short films is migration. The effects of migration on human psychology and life as well as their consequences are extremely important issues to be investigated. Children are the most affected by the forced migration. When children begin to make sense of the world, when they are forced out of the environment in which they begin to grow, they face difficulties that affect both themselves and the society in which they live. With this work, I will examine the impact of forced migration on children in short films.
Keywords: Children; Cinema; Çocuk; Fine arts education; Göç; Güzel sanatlar eğitimi; Kısa film; Kısa filmler; Migration; Migration in Turkey; Short Film; Short films; sinema; Turkish Cinema; Türkiye sineması; Türkiye’de Göç Hareketleri