Mevlana Celaleddin-i Rumi’de nübüvvet - Bilici, Mehmet Akif (My University, 2006)
‘Mevlânâ’ya göre nübüvvet’ adlı bu tez giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Mevlânâ’nın hayatı, eserleri, düşünce sistemi ve başlangıcından günümüze Mevlevîlik işlenmiştir. Birinci bölümde Kelâm biliminin üç ana konusundan biri olan nübüvvet, nübüvvetle ilgili temel kavramlar, insanların peygamberlere olan ihtiyacı, peygamberlerin özellikleri, Hz. Muhammed’in son peygamber oluşu, peygamberlerin dereceleri, gibi başlıklar altında ele alınıp incelenmiştir. İkinci bölümde nübüvvetin aklen imkânı, nübüvvet mucize ilişkisi, mucize tabiat kanunları ilişkisi, peygamberlere iman etmenin ve uymanın gerekliliği nübüvvet velâyet ilişkisi gibi konular hakkında Mevlânâ’nın görüşleri ele alınıp incelenmiştir.

This thesis consists of an introduction and two chapters. The Introduction deals with Rumi’s life, works, thoughts and the history of Mawlavism from the beginning to the present. In the first chapter the researcher discusses prophecy, which is one of the three main themes of the science of Kalam, under the following subtitles: main concepts of prophecy, man’s need for a prophet, main characteristics of the prophets, finality of prophecy in Muhammad (a.s.), ranks among the prophets. In the second chapter the researcher discusses Rumi’s views on rational possibility of prophecy, the relationship between prophecy and miracles, the relationship between miracles and natural laws, the necessity of believing in the prophecy, and the relationship between prophecy and sainthood.
Keywords: İslam Dini; Kelam