Ters-yüz sınıf modeline dayalı eğitimin hemşirelik son sınıf öğrencilerinin kan ve kan ürünleri transfüzyonuna ilişkin öz-yeterliklerine etkisi ; randomize kontrollü çalışma - Atak, Gülşah (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma ters-yüz sınıf modeline dayalı eğitimin hemşirelik son sınıf öğrencilerinin kan ve kan ürünleri transfüzyonuna ilişkin öz-yeterliklerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Sağlık bilimleri fakültesinde 85 hemşirelik son sınıf öğrencisi ile randomize kontrollü desende, Şubat-Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Güvenli Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu Öz-Yeterlik Ölçeği (GKKT-ÖYÖ), Beceri Gözlem Formu ve Eğitim Değerlendirme Formu ile toplandı. Kontrol grubundaki öğrencilere klasik eğitim modeli uygulanırken, deney grubundaki öğrencilere ters-yüz sınıf modeline dayalı eğitim verildi. Bulgular: Deney grubundaki öğrencilerin ön test GKKT-ÖYÖ puan ortalamasına göre son test puanında anlamlı artış oldu, deney grubunun son test ve izlem test beceri gözlem puan ortalaması, kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek (p:0,001; p<0,05) bulundu. Deney grubunun son test beceri gözlem puanı ile son test davranışsal puanı arasında pozitif yönlü, orta düzeyli ve anlamlı bir ilişki vardı (r:0.373; p:0,018). Deney grubu verilen eğitimi amacına uygun, yararlı, anlaşılır ve başarılı olarak değerlendirdi. Sonuç: Ters-yüz sınıf modeliyle verilen eğitimin hemşirelik son sınıf öğrencilerinde kan ve kan ürünleri transfüzyonuna yönelik öz-yeterliklerini arttırdığı ve güvenli kan ve kan ürünleri transfüzyonu uygulama becerilerini geliştirdiği görüldü.

Objective: This study was conducted to determine the effect of education based on the flipped classroom model on the self-efficacy of senior nursing students regarding blood and blood product transfusion. Material and Method: The study was conducted from February to June 2024 using a randomized controlled design with 85 senior nursing students at the Faculty of Health Sciences. Data were collected through the Introductory Information Form, Safe Blood and Blood Products Transfusion Self-Efficacy Scale (GKKT-ÖYÖ), Skill Observation Form, and Training Evaluation Form. While the control group received routine procedures, the experimental group was educated using the Flipped Classroom model. Results: A significant increase was observed in the post-test scores of students in the experimental group compared to their pre-test GKKT-ÖYÖ scores. Additionally, the experimental group’s post-test and follow-up test skill observation scores were significantly higher than those of the control group (p = 0.001; p < 0.05). A moderate, significant positive correlation was found between the post-test skill observation and behavioral scores of the experimental group (r = 0.373; p = 0.018). The experimental group rated the training as appropriate, useful, understandable, and successful. Conclusion: The education delivered through the flipped classroom model was found to enhance the self-efficacy of senior nursing students in blood and blood product transfusion and to improve their skills in safely administering transfusions.
The effect of education based on flip-face classroom model on nursing senior students' self-efficacy regarding blood and blood products transfusion ; randomized controlled study
Keywords: flipped classroom; Hemşirelik; Hemşirelik eğitimi; hemşirelik öğrencisi; Kan transfüzyonu; nurse education; Nursing; nursing student; öz-yeterlik; self-efficacy; ters-yüz sınıf Blood transfusion