İlköğretim okulu birinci kademe öğrencilerinin sınıf içi olumsuz davranışları ve öğretmenlerin olumsuz davranışlar ile ilgili görüş ve tepkileri - Cinoğlu, Oğuz (My University, 2003)
Bu araştırma, ilköğretim okulu birinci kademe öğretmenlerinin, öğrencilerin sınıf içindeki olumsuz davranışları ile ilgili görüşleri ve olumsuz davranışlara yönelik tepkilerini saptamaya yöneliktir. Bu temel amaç kapsamında aşağıda belirtilen sorulara cevap aranmıştır: 1. İlköğretim okulu birinci kademe öğretmenlerinin, öğrencilerin sınıf içi olumsuz davranışları ile ilgili görüşleri nelerdir? 2. İlköğretim birinci kademe öğretmenlerinin, öğrencilerin sınıf içi olumsuz davranışlarına gösterdikleri tepkiler nelerdir? 3. İlköğretim birinci kademe öğretmenlerinin, öğrencilerin sınıf içi olumsuz davranışlarına gösterdikleri tepkiler kişisel özelliklerine göre farklılaşmakta mıdır? Araştırmada, genel tarama modeli kullanılmıştır. 2002-2003 eğitim-öğretim yılında; İstanbul ili, Kadıköy ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın problem ve alt problemlerinin yanıtlanması için kullanılan anket İstanbul ili, Kadıköy ilçesi resmi ilköğretim okulları arasından seçilen 20 ilköğretim okulunda görev yapan 200 birinci kademe sınıf öğretmenine 2002-2003 eğitim-öğretim yılında uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde frekans ve yüzde hesapları dışında, öğretmenlerin görüşlerine göre öğrencilerin sınıf içi olumsuz davranışları gösterme düzeyleri aritmetik ortalama ve standart sapmalar ile öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre öğrencilerin olumsuz davranışlarına karşı gösterdikleri tepkilerin farklılaşma durumu, ilişkisiz grup t testi; öğretmenlerin yaş, medeni durum, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, sınıflarındaki öğrenci sayısı, eğitim verdikleri sınıf düzeylerinin öğrencilerinin olumsuz karşı gösterdikleri tepkilerin farklılaşma durumunu belirlemek için tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda şu bulgular elde edilmiştir: 1. Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre; öğrencilerin sınıf içinde öğretmenlerine karşı gösterdikleri olumsuz davranışların genelde çok az düzeyde gösterildiği ancak, öğrencilerinin olumsuz davranışlarından öğretmeninden izin almadan konuşma, öğretmen ders anlatırken başka işlerle uğraşma, davranışlarının çok düzeyde gösterildiği tespit edilmiştir. 2. Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre; öğrencilerin sınıf içinde arkadaşlarına karşı gösterdikleri olumsuz davranışlardan sınıf içinde ve dışında grup oyunlarına ve çalışmalarına katılmamak ve arkadaşlarına karşı çekingenlik, uç noktada utangaçlık, davranışlarının çok az düzeyde, arkadaşlarının söylediklerini ve yaptıklarını yersiz şikayet, arkadaşının söylediklerini dinlememek, sözünü kesmek davranışlarının çok düzeyde gösterildiği belirlenmiştir. 3. Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre; öğrencilerin doğrudan kendileri ile ilgili gösterdikleri sınıf içi olumsuz davranışların genelde çok az düzeyde gösterildiği ancak, öğrenmeye karşı isteksizlik, hayallere dalmak, sınıftaki öğretimle ilgili görevlerini yapmamak, ödevlerini yapmamak ya da gelişigüzel yapmak davranışlarının çok düzeyde gösterildiği tespit edilmiştir. 4. Öğrencilerin olumsuz davranışlarına karşı gösterdikleri tepkilerin öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre farklılaştığı, öğretmenlerin sınıf içi öğrenci davranışlarının niteliği ve yönetimi konusundaki bilgi düzeylerinin, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, sınıflarındaki öğrenci sayısı, eğitim verdikleri sınıf düzeylerinin öğrencilerinin olumsuz davranışlarına karşı gösterdikleri tepkileri önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Mesleki tecrübe, eğitim düzeyi, öğrenci sayısı, sınıf içi öğrenci davranışlarının niteliği ve yönetimi konusundaki bilgi düzeyinin öğretmenlerin öğrenci davranışlarını yönetmedeki başarısında etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda şu önerilerde bulunulmuştur: 1. İlköğretim okullarında sınıf öğretmenliği görevini yürüten öğretmenlerin öğrenci davranışlarının niteliği konusunda eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalı ve üniversiteler ile okullar bu konuda öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri hazırlamalıdırlar. 2. Öğretmen ve öğrencilerin akademik performansı destekleyen sınıf ortamını oluşturabilmeleri için öğretmenlerin öğrencileriyle iletişimi geliştirmeleri, öğrenci davranışlarının olabilecek yanlış amaçlarını anlama öğrencileri teşvik etme yollarını bulmak için aile-öğretmen-öğrenci konferansları, sınıf toplantıları gibi öğrenci merkezli etkinlikler yapmaları sağlanmalıdır. 3. Öğrencilerinin sınıf içi olumsuz davranışlarına gösterdikleri tepkilerin, öğretmenlerin kişisel özelliklerinden ve sınıf yönetimi konusundaki anlayışından etkilendiği düşünülürse, öğretmenlerin bu konuda kendilerini geliştirmeleri de önemli bir faktör olarak görülmektedir. Bu bakımdan; öğretmen yetiştiren kurumların ve milli eğitim bakanlığının işbirliği içerisinde bu konudaki eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapmaları gerekmektedir. The research is about determining the elementary school teachers' opinions about the negative behaviours of the students in the classroom and the teachers' reactions to them. On the contets of the basic aim to answers was sought given to below ouestions: 1. What is the elementary school teachers' opinion about the negative behaviours of the students in the classroom? 2. What is the elementary school teachers' reactions for the negative behaviours of the students in the classroom? 3. Is elementary school teachers' reactions for the negative behaviours of the students in the classroom different according to their personalities? Research is conducted by according to general search model. Elementary teachers' teaching in the public schools in Kadıköy, İstanbul during the academic year between 2002-2003 was formed of the universe of research. A questionnarie was used to answer the problem and the subproblems of research was applied to the 200 elementary teachers' teaching in 20 schools chosen among the public schools in Kadıköy, İstanbul during the academic year between 2002-2003. In the analysis of the data, in addition to the frequency and percentage calculations, the level of the negative behaviors in the classroom according to the teachers' with the arithmetic average and standard deviation and the difference of the teachers reactions to the negative behaviors of the students because of the teachers different personalites, Independent- Samples t- value; One way variance analysis was done to determine the effects of the teachers age, marital status, job experience, the level of education, the number of the students in classrooms and the grade of the students they are teaching on the teachers reactions to the negative behaviors of the students. Those data had been acquıred at the end of the research: 1. According to the class teachers, the frequency of the negative behaviours of the students towards their teachers in the classroom is very low whereas the frequency of the negative behaviors of the students such as, talking without the teacher's permission, dealing with other things while the teacher is teaching is very high. 2. According to the class teachers, the frequency of the negative behaviours of the students towards their friends in the classroom such as, not getting involed in grup games and workshops; shyness towards their friends or extreme timidity is very low while the frequency of the behaviours such as, unnecessary complaints about what their friends say or do, not listening to what their friends say or do, not listening to what their friends say and interrupting them is very high. 3. According to the class teachers, the frequency of the negative behaviours concerning themselves in the classroom is very low whereas the frequency of the behaviours such as, reluntance to learn, daydreaming, not doing their duties related to the education in the classroom, not doing homework or doing sloppy homework is high. 4. The teachers' reactions to the students negative behaviors depends greatly on their personalities, their knowledge about the nature students behaviors and classroom management, age, marital status, length of service, education level, and the number of the students in the classroom. This shows the effect of the teacher's experience, education level, the number of the students, the knowledge about the nature of the students behaviors and classroom management on the teachers successful dealing with the student behavior. Those offers are made at the end of the research: 1. It must be studied about determining class teachers in elementary school their need for training about students behaviors ouality and university and schools must arrange for teachers about this subject. 2. Teachers and students must form to class enviroment that it supports to academic performance, because develop to communication with their students must be provided. They ought to be made studies to depend on students, class meeting, family-teacher-student conferance for the understanding to wrong aims of the negative behaviors students finding to encouregement ways to student. 3. If it considers that teachers' reactions was effected from their personalities and understanding about the classroom management. Really important fact to teachers this subject too for this reason, teacher education school and National Education Ministry must studys for remove to deficiencys on this subject.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; Öğrenciler_Psikoloji; Öğrenim ve Öğretim