Uçucu madde kullanan ergenlerde bilinçlendirme eğitiminin etkinliği - Coşkun, Sibel (My University, 2006)
UMATEM’de (Uçucu Madde Tedavi Araştırma ve Eğitim Merkezi) tedavi görmekte olan ergenlerde bilinçlenmenin sağlanması ve tedaviye yönelik işbirliğinin arttırılması amacıyla yapılan çalışmada, uçucu madde kullanan ergenlerden oluşturulan 31 kişilik deney grubuna üç oturumluk bireysel eğitim uygulanmıştır. Eğitimde “YENİDEN Eğitim ve Sağlık Derneği” tarafından hazırlanan “Sokakta Yaşayan ve Madde Kullanan Çocuklara Psikososyal Yaklaşım Kılavuzu”’nda bireysel uygulamalar bölümünde yer alan “bağımlılık hakkında bilgilendirme”, “uçucu maddeler ve etkileri”, “riskli durumlar”, “madde kullanma arzusu ile baş etme”, “ısrarlara karşı koyabilme” ve “acil durumlar” adlı konuları içeren bölümler uygulanmıştır. Eğitim uygulanan ergenlerin, eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden bir hafta sonra soru formundaki sorulara verdikleri doğru yanıtlar ile bilgi düzeyleri değerlendirilmiştir. 31 kişiden oluşan kontrol grubu ergenlerin ise hastaneye yatışı takip eden hafta içinde ve ortalama 10 gün sonra bilgi düzeyleri aynı soru formu ile değerlendirilmiştir. Sosyo-demografik veriler için kullanılan bilgi formu ile bilgi düzeyini değerlendirmeye yönelik soru formundan elde edilen veriler bilgisayar ortamında, değerlendirilmiştir. Sosyo demografik açıdan aralarında anlamlı farklılık bulunmayan deney ve kontrol grubu ergenlerin soru formundaki sorulara verdikleri doğru yanıt sayıları karşılaştırıldığında, deney grubu ergenlerin sorulara verdiği doğru yanıt sayısı, ve tedavi motivasyonu kontrol grubu ergenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Çalışma kapsamına alınan ergenler, bir yıl sonra kesitsel olarak madde kullanımı açısından değerlendirildiğinde, deney grubu ergenlerde madde kullanmaya devam edenlerin oranı kontrol grubu ergenlere göre daha düşük saptanmış ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Sonuç olarak; uçucu madde kullanan ergenlerin bilinçlenmesine yönelik uygulanan bireysel eğitim deney grubu ergenlerin bilgi düzeyi ve motivasyonu arttmış ve uygulanan eğitim tedavi sürecine katkı sağlamıştır. Bu ve benzer eğitim ve beceri geliştirme programlarının daha yaygın olarak kullanılması ve psikiyatri hemşirelerinin bu programlarda aktif rol alması önemlidir.

THE EFFECTIVENESS OF AWARENESS EDUCATION AMONG ADOLESCENT INHALANT ADDICTS In the study, which was conducted in Istanbul Bakırköy Inhalant Use Research and Treatment Center (UMATEM), 31 inhalant user inpatient subjects were taken three individual sessions in order to obtain awareness and to increase the cooperation in therapy. In the education, topics were prepared by “YENİDEN-Association of Health and Education” that are contained in the chapter on individual practice of “Guidance for a psychosocial approach to inhalant addicted street children”, “information on addiction”, “inhalants and their effects”, “at-risk situations”, “coping with craving”, “resistance of peer pressure” and “planning of urgent situations”. The level of knowledge of adolescents was assessed with questionnaires for pre-, post- and after a week from education according to their right answers. The treatment group consisted of 31 adolescents that received the individual education during the week that following the hospitalization. Then the level of knowledge of the 31 adolescents in the control group was tested with the same questionnaires during the week following the hospitalization and retested approximately !0 10 days later. The data gained from the questionnaires that were used for the socio-demographic data and for the evaluation of the level of knowledge related with the education applied were assessed with computer program . No difference was found between adolescents in the treatment and control groups in terms of socio-demographic status. The difference between treatment group and control group – related to the knowledge and motivation for therapy - was statistically significant (p<0,001). The adolescents were evaluated one year later concerning inhalant abuse, it turned out that the number of the adolescents in the treatment group continuing inhalant abuse was less than the adolescents of the control group. In conclusion, the awareness education aimed at adolescent inhalant addicts raised the level of knowledge and motivation of the adolescents in the treatment group. It is important that similar education and skill development programs are applied extensively and psychiatric nurses have an active role in such programs.
Keywords: Madde Bağımlılığı_Ergenlik Psikolojisi; Psikiyatri_Hemşireler