OECD ülkelerinde işsizliği etkileyen faktörler: panel veri analizi - Yaman, Berna (My University, 2017)
Tüm ülkerin en önemli iktisadi problemlerinden biri işsizliktir. İşsizlik sorunu tüm dünya ekonomilerinde giderek büyüyen ciddi bir sorun haline gelmektedir. İşsizliği azaltmak ve kontrol altına almak için, onu etkileyen faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir.Bu çalışma, 23 OECD ülkesinin 2000-2015 dönemi verilerinden yararlanılarak işsizliği etkileyen faktörleri panel veri analizi ile saptamayı, bu yolla işsizliğin azaltılması için hangi değişkenlerin yol gösterici olacağının tespitini amaçlamaktadır.İlk olarak panel veri modelin sabit ya da rassal etkili olduğunu belirlemek amacıyla Hausman testi yapılmıştır. Söz konusu test sonucunda modelin sabit etkiler modeline uygun olduğuna karar verilmiştir. Bu aşamadan sonra, modelin ekonometrik varsayımlara uygunluğuna dair testler yapılmış, ortaya çıkan varsayımlardan sapmaları kaldırmak için gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra panel birim kök testleri kullanılarak serilerde birim kökün varlığı incelenmiştir. Durağanlık mertebeleri belirlenen değişkenlerle yeni bir model kurularak bu model için de varsayımlardan sapmalar incelenip gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra 2008 Ekonomik Krizinin etkisi kukla değişken olarak modele dahil edilmiştir. Bu krizden tüm ülkelerin ortak olarak etkilendiği sonucuna varılmıştır.

One of the most important economic problems of all countries is unemployment. In fact, unemployment has been an ever growing problem in all world economies. On order to reduce and control unemployment, the factors affecting it should be determined.In this study it is aimed to determine the factors affecting unemployment with panel data analysis by using the data pertaining to 2000-2015 period of 23 OECD countries and also find out which variables that can be pathfinders to reduce unemployment.Initially, Hausman test has been implemented for the purpose of determining if the panel data model has fixed or random affects. As a result of the respective test, it has been decided that the respective model is suitable to fixed effects model. Following this stage, a series of tests to find out if the model is appropriate to econometric assumptions has been carried out and after applying due regulations to remove determinations from generated assumptions, the existence of unit root in series has been analyzed by administering panel unit root tests. A new model has been structured with the grades of stationarity and the determined variables. For this model too, after analyzing the determinations from assumptions and carrying out necessary regulations, the effect of 2008 Economic Crisis has been included in the model as a dummy variable. It has been concluded that all countries has been affected by this crisis equally.
Keywords: Araştırma; Ekonometrik modeller; Ekonomi; Factors Affecting Unemployment; İşsizliği Etkileyen Faktörler; İşsizlik; OECD ülkeleri; Panel Birim Kök Unemployment; Panel Data Analysis; Panel Unit Root; Panel veri analizi