21. yüzyılda PKK terör örgütünün Türkiye’de kullandığı propaganda strateji ve teknikleri - Urlu, Mustafa (My University, 2008)
Terör şiddetin organize olmuş halidir. Terör örgütleri şiddet uygulayarak halkı bezdirmek ve devlet kurumlarını yıpratmak yolu ile amaçlarına ulaşmaya çalışırlar. Bunu yaparken örgüte yeni eleman kazandırmak, mevcut elemanları elde tutmak, kendini tanıtmak, destek bulmak gibi amaçlarla propaganda yöntemlerine başvururlar. Bugün terör örgütlerinin uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığından elde ettiği gelirler ile medya alanındaki gelişmeler örgütlere propaganda açısından büyük imkânlar sağlamıştır. Bu çalışmada Türkiye’de 25 yıldır faaliyette bulunan PKK terör örgütünün propaganda için kullandığı unsur ve araçlar hakkında bilgiler sunulmuştur. Örgütün özellikle son 5 yılda siyasallaşmaya ağırlık verdiği ve faaliyetlerini halk tabanına yaymak üzere özellikle kadın ve çocukların kullanıldığı kitlesel halk hareketlerine yöneldiği dikkat çekmektedir. Terörist ve gerilla tanımlamaları ve PKK’nın uyguladığı eylem tarzı dikkate alındığında örgüt mensuplarının gerilla değil birer terörist oldukları; PKK’nın da bir gerilla organizasyonu değil terör örgütü olduğu sarih bir şekilde anlaşılmaktadır. PKK Terör Örgütü barış, demokrasi, özgürlük, kardeşlik gibi kavramları propaganda çalışmalarının merkezine yerleştirerek Türkiye Cumhuriyeti Devletini şiddeti uygulayan taraf olarak lanse etme amacındadır. Örgütün Marksist- Leninist çizgisinin yanında dini söylemleri kullanmaya başlaması ve Avrupa’da camiler inşa etmesi de bu çalışmada yer alan önemli detaylardandır. Dünya da pek çok ülke terörizmin hedefi halindedir.Ancak ortak çalışmaların istenilen düzeye ulaşamamasının en önemli nedeni terör konusunda net bir tanımlama yapılamamasıdır.bir ülke için terörist olan bir diğeri için özgürlük savaşçısı sayılabilmektedir.Ayrıca ülkeler arasındaki husumetlerde bunda önemli rol oynamaktadır.

Terror is the organised form of the violance. Terror Organisations aim to disgust the public and to weaken the governmental instutions by applying violance and hence to reach their purposes. While doing these, they apply some propaganda methods in order to find new members and new supporters, to keep the present member in the organisation and to introduce themselves. Today, beside the developments in the media, the income from drugs, weapon and people smuggling gave big opportunities to Terror Organisations. In this study, detailed data is presented about the facts and means used by PKK-Terror Organisation which has been activated for 25 years in Turkey. It is very remarkable that the PKK-Terror organisation has started to give importance to be more political than before for the last 5 years. And hey have held massive public actions in which the small children and woman are being used in order to spread their actions among the public. When we look up the descriptions of the “Terrorist” and “Guerilla” we easily understand that the PKK is a terrorist organisation with respect to their action types. So its members are being terrorist not guerrillas. By putting the concepts like “Peace, Democracy, Freedom, Brothership” into the centre of their propaganda actions, PKK is aiming to launch the impression on the global public opinion that Turkey is the one who is applying violance. One of important detail found in this study is that beside their Marksit-Leninist tools, PKK is using religious methods and started to build mosques in Europa. Many countries all over the World are being target of the Terrorism. But the most important reason for the failure of the collective actions can not get the aimed level, is that there is not a common description for Terror i.e. a terror organisation in a certain country may be accounted as “Freedom Warriors” in other countries. Furthermore the Hostility between Countries plays an important role on this subject.
Keywords: Halkla İlişkiler; Propaganda_Terör; Terör