Spor merkezi sahiplerinin özel spor merkezi kurmasındaki motivasyonları - Üzüm, Yusuf Ziya (My University, 2020)
Spor Merkezi Sahiplerinin Özel Spor Merkezi Kurmasındaki MotivasyonlarıÖğrencinin Adı: Yusuf Ziya ÜZÜMDanışman Adı: Doç. Dr. Mehmet M. YORULMAZLARAmaç: Bu araştırmanın amacı, spor merkezi sahiplerinin özel spor merkezi kurma konusundaki motivasyonlarının neler olduğunu araştırmaktır. Bu doğrultuda özel spor merkezi kurmak isteyen kişilerin bu konudaki eğilimlerinin nedenini ortaya çıkarmaktır. Gereç ve yöntem: Birinci aşamada çalışmanın kavramsal çerçevesi ortaya konulmuş ve çalışmanın literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada, veri toplama aracı olarak görüşme formu yaklaşımı modeli kullanılmıştır. İlk olarak spor merkezi sahipleriyle birebir görüşme yapılmış ve katılımcılara ucu açık sorular sorulmuştur. Üçüncü aşamada sorulardan elde edilen veriler betimleme analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Dördüncü aşamada sonuçlar tartışılmıştır.Bulgular: Spor merkezi sahiplerinin spor merkezi kurmalarına neden olan motivasyonları incelendiğinde katılımcıların büyük çoğunluğunun sosyal statü elde etmek için bu girişimde bulunduğu ve aynı zamanda birçoğunun spor ile ilgili bir eğitim ya da sertifikasyona sahip oldukları görülmüştür.Sonuç: Bu çalışmada spor merkezi kurmaya karar vermeden önce geçmişlerinde spor ile uğraştıkları, spor ile ilgili herhangi bir eğitim aldıkları ve çevresel faktörlerinde etkisiyle spor merkezi kurmaya karar verdikleri sonucu ortaya çıkmaktadır.

The Motivation of Sports Center Owners to Establish a Private Sports Center Student Name: Yusuf Ziya ÜZÜMName of Supervisor: PhD. Mehmet M. YORULMAZLARObjective: The purpose of this study is to investigate the motivation of sports center owners to establish a private sports center. For this purpose, it is aimed to reveal the reasons of the tendency of the people who want to establish a private sports center.Material and methods: First stage, the conceptual framework of the study has been presented and the literature review of the study has been made. Second stage, the interview form approach model was used as a data collection tool. First, one-on-one interviews were made with the sports center owners and open-ended questions were asked to the participants. In the third stage, the data obtained from the questions were analyzed using the descriptive analysis method. In the fourth step, the results of the analysis are discussed. Results: When the motivations of sports center owners to establish a sports center were examined, it was seen that the majority of the participants took this initiative to obtain social status and at the same time, many of them had a training or certification related to sports.Conclusion: In this study, it is revealed that before deciding to establish a sports center, they had been doing sports in their past, had trained related to sports, and decided to establish a sports center due to environmental factors.
Keywords: motivasyon Sports; motivation; Öğrenim ve öğretim; Spor; spor merkezi; spor merkezi sahibi; Sports; sports center; sports center owner; Study and teaching