Topuk kanı alma işlemi sırasında yenidoğana verilen pozisyonların ağrı düzeyine etkisi - Şahin, Selma Berda (My University, 2023)
Amaç : Term ve sağlıklı yenmidoğanlarda topuk kanı alma işlemi sırasında yenidoğana verilen supine, prone ve kucakta dikey pozisyonların ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak planlandı. Araştırmanın evrenini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğan yenidoğanlar, örneklemi ise 15.04. 2022- 15. 04. 2023 tarihleri içerisinde örneklem kriterlerine uygun 90 yenidoğan oluşturdu. Veriler araştırmacının oluşturduğu veri toplama formu, neonatal ağrı skalası, pulseoksimetre ve kronometre ile toplandı. Verilerin analizinde SPSS 24 (Statistical Package for the Social Sciences) kullanıldı. Çalışma verileri için tanımlayıcı yöntemler kullanıldı. Nicel veriler için normal dağılım uygunluk değerlendirmede Shapiro-Wilk testi ve grafiksel incelemeler kullanıldı. Normal dağılım içeren nicel değişkenlerde ve iki ve üzeri gruplar arası karşılaştırmalarda Tek yönlü varyans analizi ve Bonferroni testleri kullanıldı. Bulgular: Supine grubu bebeklerin işlem sırasındaki kalp tepe atımı, kucakta ve prone grubu bebeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0,002; p=0,006; p<0,01). Gruplar açısından bebeklerin işlem öncesi ve sırasındaki satürasyonları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı (p>0,05). Supine grubu yenidoğanların işlem esnasındaki ağlama süresi kucakta ve prone grubu bebeklere göre anlamlı seviyede düşük olarak belirlendi (p=0,001; p=0,018; p<0,05). Benzer olarak supine grubundaki bebeklerin işlem sonrası ağlama süresi, kucakta ve prone grubu bebeklere göre anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır (p=0,009; p=0,024; p<0,05). Sonuç: yenidoğana verilen pozisyonlar arasında işlem ve ağlama süresinin kısa olması, ağrı puanının daha düşük olması nedeniyle supine pozisyon önerilebilir. Pozisyonların ve farklı nonfarmakolojik yöntemlerin beraber kullanımının etkinliği yeni çalışmalarla araştırılmalıdır.

Objective: The study has been conducted to determine the effect of supine, prone, and vertical position in the arms on the pain level during the process of obtaining heel blood samples from preterm and healthy newborns. Materials and Methods: This study was planned as a randomized, controlled, experimental study. The population of the research is newborns born at Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital, and the sample size is 15.04. Between 2022 and 15.04.2023, 90 newborns were formed, suitable for the sampling criteria. Data were collected with the data collection form created by the researcher, a neonatal pain scale, pulse oximetry, and a chronometer. The SPSS 24 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used to analyze the data. Descriptive methods were used for the study data. The Shapiro-Wilk test and graphical analyses were used to evaluate the normal distribution of quantitative data. One-way analysis of variance and Bonferroni tests were used for quantitative variables with a normal distribution and for comparisons between groups of two or more. Results: The peak heart rate during the procedure in supine group infants was found to be statistically significantly lower than in lap and prone group infants (p=0.002; p=0.006; p<0.01). In terms of groups, the difference between the pre-and intra-procedural saturation measurements was not statistically significant (p>0.05). Crying time during the procedure in supine group newborns was found to be significantly lower than in lap and prone group infants (p=0.001; p=0.018; p<0.05). Similarly, the crying time of the babies in the supine group after the procedure was found to be significantly lower than the babies in the lap and prone groups (p=0.009; p=0.024; p<0.05). In the evaluation made with the NIPS pain scale, an average increase of 3.60±1.96 units was found to be significant during the procedure compared to the pre-procedure (p=0.001; p=0.017; p<0.05), It was seen that this increase was much lower than the increases in the other groups. Conclusion: Among the positions given to the newborn, the supine position can be recommended because the duration of the procedure and crying is shorter and the pain score is lower. The effectiveness of the combined use of positions and different non-pharmacological methods should be investigated along with new studies.
The effect of the positions given to the newborn during the heel blood colection on the pain leve
Keywords: ağrı; Bebek, Yenidoğan; heel blood; Hemşirelik; Neonatoloji; newborn; position; pozisyon; topuk kanı Pain; yenidoğan