Obez bireylerde farklı egzersiz eğitimlerinin yürütücü fonksiyonlar üzerine etkisi: Pilot çalışma - KARAKOÇ, ZEHRA BETÜL; DEMİRBÜKEN, İLKŞAN; TİMURTAŞ, EREN (My University, 2023)
Obez Bireylerde Farklı Egzersiz Eğitimlerinin Yürütücü Fonksiyonlar Üzerine Etkisi: Pilot ÇalışmaÖzet: Çalışmamızın amacı, obezitenin yönetiminde bilimsel araştırmalar sonucu kullanılması önerilen egzersiz eğitimlerinin yürütücü fonksiyonlar üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıydı. Çalışmamıza Üsküdar Diyabet ve Obezite Merkezi’ne doktor tarafından egzersiz uygulaması için yönlendirilen dahil edilme kriterlerini sağlayan 11 obez olgu dahil edildi. İnhibitör kontrol, çalışma belleği ve kognitif fleksibiliteyi değerlendirmek için sırasıyla Stroop Renk ve Kelime Testi, 2-back Testi ve İz Sürme Testi A-B (İST A-B) kullanıldı. Değerlendirmede için sırasıyla, için, için kullanıldı. Egzersiz gruplarından biri yüksek şiddetli (kombine yüksek şiddet, n=5), diğeri ise orta şiddetli (kombine orta şiddet, n=6) aerobik ve dirençli egzersizlerden oluştu. Aerobik egzersizler karvonen yöntemine göre yüksek şiddet için %70, orta şiddet için %60 şiddetinde koşu bandında gerçekleştirildi. Dirençli egzersizler 1 maksimum tekrara göre yüksek şiddetli grupta %70, orta şiddetli grupta %60 oranında direnç makinelerinde gerçekleştirildi. Aerobik egzersizler ilk 4 hafta, haftada 3 gün; sonraki 4 hafta haftada 5 gün yapıldı. Dirençli egzersizler haftada 2 gün, her egzersiz 2 set olacak şekilde gerçekleştirildi. Stroop, 2-back Testi ve İST-B değerleri egzersiz sonrası her iki grupta da değişkenlik göstermezken İST-A bölümü orta şiddet egzersiz grubunda anlamlı bir gelişme kaydedildi (p=0.046). Egzersiz öncesi ve sonrası gruplar arası karşılaştırmalarda her iki grup da benzerlik gösterdi (p>0.05). Kombine orta şiddet egzersiz programı, işlem hızında artışa neden olarak yürütücü fonksiyonlarda gelişme sağladı. Bu çalışmanın sonuçları, sağlıklı deneklerin bilişsel performansı için optimal olan orta yoğunlukta egzersiz eğitiminin obez denekler için de geçerli olduğunu desteklemektedir. Çalışmamızdaki yüksek şiddet egzersiz grubunda kognitif performans kötüleşmese de bu sonuçların inverted-U hipotezi ile açıklanabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Obezite, Yürütücü Fonksiyonlar, Egzersiz The Effect of Dıfferent Exercıse Traınıngs On Executıve Functıons in Obse Indıvıduals: Pılot Study Abstract: The aim of our study was to compare the effects of exercise training, which is recommended to be used in the management of obesity as a result of scientific research, on executive functions. Our study included 11 obese patients who were referred to Üsküdar Diabetes and Obesity Center for exercise practice. Stroop Color and Vocabulary Test, 2-back Test and Trail Making Test A-B (TMT A-B) were used to assess inhibitory control, working memory and cognitive flexibility, respectively. One of the exercise groups consisted of high-intensity (combined high-intensity, n=5), and the other consisted of moderate-intensity (combined moderate-intensity, n=6) aerobic and resistance exercises. Aerobic 13th UTSAK, 26-27 August, Ankara | 101 exercises were performed on the treadmill at an intensity of 70% for high intensity and 60% for moderate intensity, according to the Karvonen method. Resistance exercises were performed on resistance machines at a rate of 70% in the high-intensity group and 60% in the moderate-intensity group, according to 1 maximum repetition. Aerobic exercises were performed 3 days a week for the first 4 weeks, and 5 days a week for the next 4 weeks. Resistance exercises were performed 2 days a week, with 2 sets of each exercise. Stroop, 2-back Test, and TMT-B values did not show any difference after exercise in both groups, while the TMT-A significantly increase in the moderate intensity exercise group (p=0.046). In comparisons between groups before and after exercise, both groups showed similarity (p>0.05). Combined moderate-intensity exercise program led to an increase in processing speed and improved executive functions. The results of this study support that moderate-intensity exercise training, which is optimal for the cognitive performance of healthy subjects, is also optimal for obese subjects. Although cognitive performance did not worsen in the high-intensity exercise group in our study, we think that these results can be explained by the inverted-U hypothesis. Keywords: Obesity, Executive Functions, Exercise
Keywords: Sağlık Bilimleri; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Health Sciences; Physical therapy and rehabilitation; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; REHABİLİTASYON; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; REHABILITATION; Fizik Tedavi, Spor Terapisi ve Rehabilitasyon; Kayropraktik; Rehabilitasyon; Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation; Chiropractics; Rehabilitation