Su stresinde yetişen mercimek (Lens culinaris Medik.) fidelerine uygulanan humik asitin etkilerinin belirlenmesi - Katırcıoğlu, Halit Burak (My University, 2020)
Su stresi altında yetiştirilen mercimek fideleri üzerinde su stresi etkileri büyüme parametreleri, mineral kompozisyonları ve antioksidan maddeleri açısından araştırmalar yapılmıştır. Sonuçlara göre bitkilerin boylarının, kök uzunluklarının, yaprak alanlarının, kök, gövde ve yaprak yaş-kuru ağırlıklarının orta su stresi uygulanan gruplarda arttığı, şiddetli su stresi gruplarında ise azaldığı gözlemlenmiştir. Humik asit uygulaması ile su stresinin saptanan bu etkisinin anlamlı olarak azaldığı belirlenmiştir.

Studies have been conducted on the effects of water stress on lentil seedlings grown under water stress in terms of growth parameters, mineral compositions and antioxidant substances. According to the results, it was observed that the height, root length, leaf area, root, stem and leaf wet-dry weights of the plants increased in the moderate water stress groups and decreased in the severe water stress groups. It was determined that this effect of water stress was significantly decreased with the application of humic acid.
Keywords: Biology; Biyoloji; Büyüme; Growth; Lentils; Mercimek; mercimeksu stresihumik asitbüyüme parametreleriantioksidan parametreleri Lentilwater stresshumic acidgrowth parametersantioxidant substances