Judoda farklı tırmanma antrenmanlarının çekiş ve el kavramakuvveti üzerine etkisi - Süren, Yunus (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı; Judocularda judogi halatı antrenmanı ile sportif kaya tırmanışında kullanılan tırmanma merdiveni antrenmanlarının judocuların; el kavrama kuvveti, parmak bası kuvveti, dinamik ve izometrik çekiş kuvvetlerine etkilerini incelemektir.Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, en az 2 yıl lisanlı judo antrenmanlarına devam etmekte olan, yaş (13,67 ± 0,8 yıl), boy(161,5 ± 6,7cm), vücut ağırlığı ortalamaları; (58,2 ± 11,6kg.) olan toplam; 30 erkek lisanslı judo sporcusu araştırmaya katılmıştır. Araştırma grubu ikiye ayrılmış, birinci grup; tırmanma merdiveni grubu, ikinci grup; judogi halatı grubu olarak belirlenmiştir. Birinci grup; tırmanma merdiveni kullanarak, ikinci grup ise, judogi halatı kullanarak tırmanış antrenmanı yapmıştır. Araştırma süresi; 8 hafta, haftada 3 gün, judo antrenmanlarına ek tırmanış antrenmanı olarak planlanmıştır.Her iki gruba, judogi çekiş testi, el kavrama kuvveti testi, parmak bası kuvveti testi, judogi izometrik asılma testi ve judogi dinamik çekiş testi ön ve son test şeklinde uygulanmıştır.Bulgular:Tırmanma merdiveni ve judogi halatı antrenmanı gruplarının tüm değişkenlerinin grup içi ön-test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır(p<0.05). Her iki grup son test değerleri karşılaştırıldığında ise; judogi dinamik barfiks değerlerinde anlamlı fark tespit edilmiş(p<0.05), diğer parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmamıştır.Sonuç:Judo antrenmanlarına ek olarak tırmanma merdiveni kullanılarak yapılan antrenmanların judocuların el kavrama ve çekiş performanslarını olumlu yönde geliştirdiği tespit edilmiştir.

Objective: The aim of this study is to investigate the effects of judogi rope exercises and climbing ladder exercises used in sports rock climbing on judoists' hand grip, pinhcing, dynamic and static pulling strength.Material and Methods:In this study, who have been continuing the judo training for at least 2 years;age (13.67 ± 0.8 years),height (161.5 ± 6.7cm),mean body weight; (58.2 ± 11.6kg).Total; Thirty male licensed judo athletes participated in the study. The research group was divided into two groups; the first group is ; climbing ladder group, the second group is Judogi rope climbing. The first group using the climbing ladder; the second group used Judogi rope climbing training. The duration of the study was 8 weeks. In addition to judo training, both groups had planned climbing training 3 days a week.Judogi traction test, hand grip strength test, finger pressure test, judogi isometric hanging test and judogi dynamic traction test were applied to both groups as pre and post test.Result: There was a statistically significant difference between a climbing ladder and judogi rope climbing group, hand grip strength, pulling strength, pinching pressure, levels in favor of climbing ladder training group. (P <0.05). There was no statistically significant difference between the two groups in judogi pull-up and judogi isometric hanging forces (p> 0.05).Conclusion:In addition to judo training, climbing ladder training was found to improve judo hand grip and traction performance positively.
Keywords: Çekiş Kuvveti; El kavrama Kuvveti; Hand Grip Strength; Judo; Öğrenim ve öğretim; Parmak bası kuvveti; Pinching; Pulling Strength; Spor; Sports; Study and teaching