Ulnar sinir nöropatilerinde tek lif emg ile motor iletim hızının ölçülmesi - Cantürk, İlknur Aydın (My University, 2013)
Dirsekte ulnar nöropati, karpal tünel sendromundan sonra en sık görülen ikinci nöropatidir. En hızlı ileten lifler korunduğu sürece elektrofizyolojik incelemeler normal sınırlarda kalabilmektedir. Bu problemi motor üniteleri tek tek inceleyen tek lif EMG iğne kayıtlaması ile aşmak mümkün olabilir. Bu çalışmada dirsekte ulnar nöropati klinik ön tanısı alan hastalarda tek lif EMG iğnesi kullanarak motor sinir iletim hızını ölçmek ve bu yöntemi rutin sinir iletim çalışmaları ile karşılaştırarak tanısal duyarlılığa olan katkısını araştırmayı amaçladık. Çalışmaya dirsekte ulnar nöropati klinik bulgularına sahip olan 18-70 yaş arası 20 hasta ile 20 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Tüm hasta ve kontrol bireylerine rutin sinir iletim çalışmaları, ulnar santimleme çalışması ve tek lif iletim hızı çalışması uygulanmıştır. Hastalarda kontrol grubuna göre dirsekte tek lif iletim hızı çalışması anlamlı derecede anormal saptanmıştır. Hasta grubunda rutin sinir iletim hızı ve tek lif iletim hızı çalışması karşılaştırıldığında, duyarlılıklarının eşit olduğu görülmüştür. Bununla beraber hasta grubunda tek lif iletim hızı çalışmasında rutin sinir iletim hızı çalışmasına göre, iletim hızının anlamlı derecede düşük, dirsek altı-dirsek üstü iletim hız farkının da anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Ulnar santimleme çalışmasının, gerek tanısal duyarlılık gerek lezyonun lokalizasyonunu saptamak açısından her iki teste göre daha duyarlı olduğu gözlenmiştir.

The measurement of motor conduction velocity with single fiber EMG in ulnar nerve neuropathies Ulnar neuropathy at the elbow, is the second most common neuropathy after carpal tunnel syndrome. As long as the fastest conducting fibers are normal, routine electrophysiological investigations lie within normal range. This problem may be solved by the assessment of single fiber EMG electrode which evaluates the action potantials of individual muscle fibers. In this study we aimed to compare the single fiber nerve conduction velocity with routine nerve conduction studies in the patients with the clinical diagnosis of ulnar neuropathy at the elbow and to investigate the diagnostic utility of this method. We studied 20 consecutive patients (age range 18-70 years) with clinical findings of ulnar neuropathy at the elbow and 20 healthy subjects. Routine nerve conduction studies, ulnar inching study and single fiber nerve conduction velocity were investigated in all study subjects. Single fiber conduction velocity was significantly abnormal in the patients compared to the control group. When compared the routine nerve conduction velocity and single fiber conduction velocity in the patient group, we saw that both of their diagnostic sensitivity were equal. However conduction velocity was significantly reduced and across elbow-below elbow conduction velocity difference was significantly high in the single fiber conduction velocity study compared to routine nerve conduction velocity study in the patinet group. Ulnar inching study was more sensitive compared to the other two tests either in diagnostic sensitivity or in localization the lesion.
Keywords: Nöroloji; Tıp