Basın işletmelerinde dağıtım fonksiyonu AB-Türkiye karşılaştırması ve Türkiye’deki abonelik sistemi üzerine bir araştırma - Öztermiyeci, Murat (My University, 2016)
BASIN İŞLETMELERİNDE DAĞITIM FONKSİYONU, AB-TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI VE TÜRKİYE’DEKİ ABONELİK SİSTEMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeler basın sektörünü de etkilemektedir. İletişimin son derece hızlı ve yazar ile okurun etkileşimli olarak karşı karşıya geldiği günümüzde basın araçları çeşitlenmiştir. Yazılı basın ürünlerinin gelişen teknoloji ile TV ve internet bazlı basın yayınlarıyla yoğun bir rekabet baskısı altında kaldığı günümüzde yine de dağıtım hala hayati fonksiyonlardan biri olarak önemini korumaktadır. Bu çalışma ile basın dağıtım kanallarında günümüzdeki oluşumlar AB ve Türkiye özelinde incelenmiştir. Ayrıca yazılı basın okuyucularının abonelik eğilimlerinin basın dağıtım kanalını etkileyebildiği görülmüştür. Bu çalışmada, öncelikle basın sektöründe dağıtım kanalların ilişkin verilerek dağıtım kanallarının, fonksiyonları, çeşitleri ve etkileri üzerinde durulacaktır. Daha sonra konu, Avrupa Birliği ülkeleri özelinde ele alınarak, söz konusu bazı ülkelerde basın sektörünün ve dağıtım kanallarının içinde bulunduğu durum örneklerle açıklanmaya çalışılacaktır. Son olarak basın dağıtımının geleceği konusunda AB ve Türkiye’deki mevcut durum göz önüne alınıp okuyucu abonelik anketimiz ile beraberce ele alınıp irdelenerek geleceğe yönelik bir projelendirme çabasına girişilecektir. Gazete, Dağıtım, Basın, Medya, Abonelik

DISTRIBUTION FUNCTION IN PRESS COMPANIES, EU-TURKEY COMPARASION AND A RESEARCH FOR SUBSCRIPTION SYSTEM IN TURKEY It is observed during last decade that the media industry is highly influenced by the technological improvements. Press tools are being diversified while the communication transforms to highly influential and interactive between the readers and authors. Print media products are still maintains its importance as vital distribution function although it has a huge challenge while facing competition heavily with tv and internet based media organs. In this study, it is analyzed the formations in today’s media distribution channels in EU and Turkey in particular. Besides, it was also observed the tendency of the media readers regarding subscription choices might influence the media distribution channels. In this research paper, primarily will be focused on the functions, types and and the effects of the distribution channels by giving general information about the distribution channels. Continuously, the situation Continuously, the situation of distribution channels and the press sector will be explained with examples based on specific countries of EU to express how it will be handled at each country. Lastly, it will be examined and made a forecast analysis in terms of the future of media distribution by considering the situation in EU and Turkey and the results of the survey of the readers’ subscription tendencies. Newspaper, Distribution, Press, Media,Subscription
Keywords: Avrupa Birliği ülkeleri; Ekonomik yönler; Medya; Türkiye