TİCARİ İŞLETME VE TACİR KAVRAMLARI İLE İLGİLİ 6102 SAYILI TİCARET KANUNU HÜKÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Ticari işletme kavramı, ticaret hukukunun merkez kavramıdır. Ticari hüküm, ticari yargı, ticaret unvanı, ticari vekil, ticaret sicili gibi pek çok kavram ticari işletmeden hareketle tanımlanmıştır. Yeni Türk Ticaret Kanunu da ticari işletmeyi tanımlayarak 6762 sayılı Ticaret Kanunu dönemindeki sorunları gidermek istemiştir. Ancak, yapılan tanımlama başarılı değildir. Belirsizlik, esas itibariyle TK.15 hükmünün aynen korunmasından ve TK.11 ile TK.15 arasında bir uyum sağlanmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Kanaatimizce bu durum, ya esnafı tanımlayan TK.15 hükmünün tamamen kaldırılmasıyla ya da TK.11 hükmü esas alınarak, TK.11 hükmüyle çelişen ifadelerin değiştirilmesiyle ve ticari olmayan işletme, esnaf işletmesidir mantığıyla giderilebilir.

Commercial enterp rise is the central notion of commercial law. Many concepts such as commercial regulation, commercial j urisdiction, business name, commercial agent, commercial registration are def ined considering this notion. The new Turkish Commercial Code intended to settle disputes in the period of f ormer Code No.6762 giving a def inition of commercial enterp rise ; however, this def inition is not app rop riate. The equivocality arises f rom the p reservation of article 15 and disharmony between article 11 and article 15 of the new Law. In my op inion, this p roblem can be solved by eliminating article 15 or aligning it with article 11 in the light of the conception of uncommercial enterp rise is artisan enterp rise .
Keywords: İşletme Finans; İktisat; Hukuk; İşletme