Sigortacılık sektöründe öz sermaye karlılığını etkileyen değişkenlerin panel veri analizi ile belirlenmesi - Ünlüer, Göker (My University, 2019)
ÖZETAraştırmanın amacı Türkiye’de sigortacılık alanında faaliyet gösteren öz sermaye karlılığı üzerinde etkili olan makro ekonomik faktörlerin belirlenmesidir. Bu bağlamda 2008-2018 yıllarını kapsayan öz sermaye karlılığı, tüketici fiyat endeksi, ithalatın ihracatı karşılama oranı, GSYİH artış oranı, enflasyon oranı ve döviz kuru olmak üzere makroekonomik değişkenlere ilişkin veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan firmalar BİST Sigortacılık Endeksinde yer alan 5 firmadan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri STATA 14 programında Panel Veri Analizi yöntemiyle işlenmiştir. Araştırma sonucunda öz sermaye karlılığı üzerinde tüketici fiyat endeksi ve GSYİH artış oranı değişkenlerinin anlamlı olarak etki etmediği fakat ithalatın ihracatı karşılama oranı değişkeninin pozitif yönde, enflasyon oranı, döviz kuru (EU) ve ekonomik kriz dönemi değişkenlerinin negatif yönde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.

SUMMARYThe aim of the research having an impact on macro equity profitability of its insurance sector in Turkey is to determine the economic factors. In this context, data on macroeconomic variables, including return on equity, consumer price index, import coverage ratio, GDP growth rate, inflation rate and exchange rate for the years 2008-2018 were evaluated. The sample of the research consists of 5 firms included in the BIST Insurance Index.The data of the study were processed by using Panel Data Analysis method in STATA 14 program. As a result of the research, it was observed that the variables of consumer price index and GDP growth rate did not have a significant effect on the return on equity but the import coverage ratio of the variable was positive; inflation rate, exchange rate (EU) and economic crisis period variables were found to have a significant negative effect..
Keywords: Insurance; Macroeconomic Factors; Makro Ekonomik Faktörler Insurance Sector; Öz Sermaye Karlılığı; Return on Equity; Sigorta; Sigortacılık Sektörü; Turkey; Türkiye