Dijital kanaat önderlerinin sosyal medya perspektifinde tüketici satın alma karar sürecine etkisi - Şahin, Büşranur (My University, 2020)
yaşanan teknolojik gelişmeler hayatın her alanında etkili olduğugibi pazarlama alanında da etkili olmuş ve zaman içinde pazarlama anlayışını tamamendeğiştirmiştir. Böylece geleneksel pazarlama anlayışı yerini çevrimiçi ortamdagerçekleştirilen yeni bir pazarlama anlayışına bırakmıştır. Teknolojinin yaşamın tümalanlarına bütünüyle dahil olması ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmelerleortaya çıkan yeni medya kanalları tüm iletişim sürecinde bir düzenlemeyi zorunlu halegetirmiştir. Günümüzde iletişim alanındaki değişimlerin özellikle sosyal medyaağlarında yaşanan yeniliklerle her gün farklı şekillerde ortaya çıkıyor olması bukanalların özellikle gündeme alınmasını gerektirmektedir. Gündelik ilişkilerde önemlibir belirleyen olan bu araçlar toplumsal ilişkilerin de merkezinde yer almaktadır. Sosyalmedya ağları gündelik ilişkilerin önemli bir kısmını oluştururken kanaatlerinşekillenmesinde de etkili olmaktadır. Büyüyen pazar ekonomisinde birçok marka hedefkitlelerine ulaşabilmek amacıyla sosyal medyada belirli bir takipçi sayısına vepopülariteye erişmiş dijital kanaat önderlerini reklam ve tanıtım faaliyetlerine dahiletmeye başlamıştır.Teori ve uygulama bölümlerinden oluşan bu çalışma dijital kanaat önderlerinintüketici davranışlarına olan etkisini ortaya koymaktadır. Öncelikle çalışmanın teoribölümünde; dijital pazarlama, dijital kanaat önderi, dijital tüketim, sosyal medya, sosyalmedya pazarlaması, ve sosyal medyada tüketici davranışları gibi kavramlar üzerindeliteratür taraması yapılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde ise dijital kanaatönderlerinin tüketicilerin satın alma kararına etkilerini ortaya koymak adına anketçalışması gerçekleştirilmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS Programıkullanılarak analiz edilmiştir. Anket sonuçlarına göre dijital kanaat önderlerinin tüketicidavranışları üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkündür.

Today's technological developments have been effective in marketing as wellas in every field of life and have changed the understanding of marketing completelyover time. Thus, the traditional marketing approach has been replaced by a newmarketing concept realized online. The new media channels, which have emerged withthe integration of technology in all areas of life and the developments in internettechnologies, have made it necessary to regulate the entire communication process. Thefact that the changes in the field of communication are occurring in different ways everyday especially with the innovations experienced in social media networks necessitatesthese channels to be brought into the agenda in particular. These tools, which are animportant determinant in everyday relations, are also at the center of social relations.Social media networks constitute an important part of daily relations and are effective inshaping opinion. In today's growing market economy, many brands have started toinclude digital opinion leaders who have reached a certain number of followers andpopularity on social media in order to reach their target audiences in advertising andpromotion activities.This study, which consists of theory and practice sections, reveals the effect ofdigital opinion leaders on consumer behavior. In the theory section of the study;literature was searched on concepts such as digital marketing, digital opinion leader,digital consumption, social media, social media marketing, and consumer behavior insocial media. In the practise part of the research, a survey was conducted to reveal theeffects of digital opinion leaders on consumers purchasing decision. The data obtainedfrom the survey were analyzed using SPSS packet program. According to the surveyresults, it can be said that the digital opinion leaders affect consumer behavior.
Keywords: Advertising; Consumer Behavior; Digital Opinion Leader; Dijital Kanaat Önderi; Dijital Pazarlama; Halkla ilişkiler; Public relations; Reklamcılık; Social Media; Social MediaMarketing; Sosyal Medya; SosyalMedya Pazarlama; Tüketici Davranışları Digital Marketing