Enerji politikalarının dünya finans hareketlerine etkisi - Yıldırtan, Artan (My University, 2007)
Dünya ekonomisinin hızını belirleyen etkenlerden enerji ve özellikle petrol fiyatlarının küresel sermaye hareketlerine etkileri incelenerek yüksek enerji fiyatı ile elde edilen kazançların gelişmekte olan ülkelerde faiz ve döviz kuru arasındaki dengesizlikten kaynaklanan sermaye girişlerine dikkat çekilmiştir. Çalışmada dünyada enerji kaynaklarının teorik çerçevesi, enerji üretim ve tüketim miktarları, küresel enerji politikaları ve dünya ekonomisine etkileri incelenerek, ekonomik küreselleşme ve sermaye hareketlerin finansal boyutu, enerji fiyatları ile sermaye hareketleri ilişkisi ortaya konulmuştur.Son bölümde petrol fiyatlarının Türkiye’de makro ekonomik değişkenler üzerindeki etkisi incelenmiştir.Son yıllarda faiz oranlarındaki gerileme dünya ekonomisindeki kesintisiz büyüme sürecini desteklerken uluslararası fon akımlarının hacmini ve yönünü etkilemiştir. Gelişmiş ülkelerin sunduğu düşük faiz oranları neticesinde oluşan likidite bolluğu, uluslararası fonların yüksek getiri arayışlarını dolayısıyla sermaye hareketlerini artırmıştır. Gelişmekte olan ülkelere aktarılan fonlarla dünya ekonomisin hız kazanması, başta petrol olmak üzere, enerji fiyatlarının yükselmesine neden olduğundan, petrol üreten ve azarlayan ülkelerin büyük kazançlar elde etmelerini sağlamıştır.

In this study, the effects of energy, and particularly oil prices, one of the factors determining the rate of world economy, on the global capital movements are handled and the fact that earnings generated due to high energy prices become capital influx to developing economies as result of the prevailing imbalance between interest and foreign exchange rate has been highlighted.With this study the theoretical framework of world energy resources, energy generation and consumption figures, global energy policies and their effects on world economy have been studied and financial aspect of economic globalization and capital movements and the relation between energy prices and capital movements have been demonstrated.In last section, the effect of oil prices on the macroeconomic variables of the Turkish economy has been discussed.In recent years, the regression in interest rates has strengthened the uninterrupted growth process in the world economy, while affecting the volume and load of international fund flows. Excess liquidity due to low interest rates imposed by developed economies increased high return seeking of international funds, consequently the capital movements. Acceleration of the world economy with the funds transferred to developing economies leads to increase in energy prices, therefore oil producing and marketing countries achieved to generate high earnings.
Keywords: Enerji Politikası; Sermaye Hareketleri; Sermaye Piyasası