Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (ESBL) üreten ve üretmeyen klebsiella pneumoniae kökenlerinde plazmid profillerinin saptanması ve antibiyotik duyarlılık sonuçları ile ilişkisinin araştırılması - Khamaneh, Amir Mahdi (My University, 2001)
Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım, Çocuk Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Kadın Doğum, Ortopedi, Yeni Doğan, Genel Cerrahi, Plastik Cerrahi ve Nöroşirürji servislerinde yatmakta olan hastalardan izole edilen 38 Klebsiella pneumoniae kökeni incelemeye alınmıştır. Kökenlerin seftazidim, sefotaksim ve aztronam gibi beta-laktamlara ve amikasin, gentamisin streptomisin'e karşı MİK (mg/ ml) değerleri mikrodilüsyon yöntemi ile saptanmıştır. Ayrıca tetrasiklin ve trimetoprim sülfametoksazol'e duyarlılıklar, disk difüzyon yöntemi ile saptanmıştır. Kökenlerin 16'sı (%42,1) ESBL (genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz) pozitif bulunurken, 22(%57,9) ESBL negatif olarak değerlendirilmiştir. ESBL (genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz) üreten ve üretmeyen kökenlerin plazmid içeriği modifiye fenol-kloroform yöntemi ile araştırılmış ve 15 ayrı profil elde edilmiştir. Kökenlerin %92,1'inde büyük plazmidlere (>20Kb) rastlanırken, %7,9'unda hiç plazmid bandı görülmemiştir. Kökenlerin 35'i en fazla 5(%2,8), en az 1 (%68,6) plazmid taşımaktadır. Aminoglikozidlerle elde ettiğimiz antibiyotik duyarlılık profiline bakarak kökenlerin %13,2'si amikasine dirençli ve orta derece duyarlı iken, kökenlerin %29'u gentamisine ve %36,8'i streptomisine dirençli veya orta derece duyarlı bulunmuştur.Kökenlerin %29'u trimetoprim-sülfametoksazol dirençli iken, %42,1'i tetrasikline dirençli bulunmuştur. Kökenlerin plazmid profilleri ile antibiyotik duyarlılık paternleri arasında bir ilişki saptanmamıştır. ESBL üretmeyen kökenlerin %90,9'unda büyük plazmidlerin bulunması, bu tür bakterilerin hastane ortamında direnç geliştirme ve yaymasında potansiyellerinin iyi olduğunun göstergesidir.

In this study, 38 nosocomial Klebsiella pneumoniae strains isolated from patients in the Intensive Care Unit, Pediatric Surgery, Physical Therapy and Rehabilitation, Gynecology and Obstetrics, Newborn Intensive Care Unit, Orthopedics, General Surgery, Plastic Surgery and Neurosurgery Departments of Marmara University Hospital were examined. MIC (minimum inhibitory concentration) values were determined by microdilution test for the following antibiotics: ceftazidime, cefotaxime, aztreonam, amikacin, gentamicin and streptomycin. Susceptibility to tetracycline, trimethoprim-sulfametoxasole was determined by disc diffusion method. ESBL producing strains were detected by double disc diffusion method. Sixteen (42,1%) strains strains were found to be ESBL (extended spectrum beta-lactamase) positive, while 22 (57,9%) were ESBL negative. The strains' plasmid contents were investigated by a modified phenol-chloroform method and 15 different profiles were obtained. 35 (92,1%) of the strains were found to contain large plasmids (>20Kb) while only 3 (7,9%) had displayed no plasmid bands on jel electrophoresis. Antibiotic susceptibility profiles obtained by aminoglycosides were as follows: %13,2 of the strains were resistant or intermediate to amikacin while 29% and %36,8 of the strains were resistant or intermediate to gentamicin and streptomycin respectively. Twentynine percent of the strains were resistant to trimethoprim-sulfamethoxasole while %42,1 were resistant to tetracycline. The plasmid profiles of the strains were not found to be associated with antibiotic susceptibility patterns. Ninetyone percent of the ESBL negative strains contained large plasmids, such strains can be said to have a good potential to aquire resistance to broad spectrum beta-lactams and other antibiotics.
Keywords: Mikrobiyoloji