Interdepence, crisis and contagion in the financial markets - Seyhan, Kutay (My University, 2007)
MALİ PİYASALARDA KRİZ, YAYILMA ETKİSİ VE BAĞIMLILIK Son yıllarda, ülkelerin mali piyasalarını serbestleştirme politikaları ve tekrarlayan küresel çapta finansal krizler birlikte yaşanmıştır. Bu tez, kriz yazınına 24 ülkede örneklem içindeki Avrupa ülkelerinin krizlerinin küresel yayılma etkileri ile Avrupa bölgesindeki bölgesel yayılma etkilerinin 1993-2004 yılları arasındaki yedi ekonomik değişkenin aylık verilerinin ikili regresyon modeli ile incelenmesi nedeniyle yenilik getirmiştir. Diğer bir deyişle, bu tez Avrupa ülkelerinin krizlerinin küresel ve bölgesel yayılma etkilerini test etmiştir. Yedi göstergeden, kredi patlamasını ölçen yerel credi genişlemesi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı en güvenilir sonuçlar vermiştir. Yerel kredi genişlemesi açıkça ülkelerdeki kriz olasılığını yükseltirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı kriz olasılığını düşürmüştür. Ayrıca, artan M2/ Uluslararası Rezervler ve İthalat/ Uluslararası Rezervler oranlarının da kriz olasılığını yükselttiği gözlenmiştir. Yayılma etkisinin birinci tanımı benimsenen bu tezde, yayılma etkisinin var olmadığı sıfır hipotezi birçok ülkede reddedilmiştir. Avrupa bölgesi içinde çok güçlü ilişkiler gözlenmekle birlikte Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerinin göreli olarak zayıf olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, diğer Avrupa ülkeleri gibi, Türkiye krizleri de bölge ülkeleri ve Tayland, Fas ve Tunus gibi bazı Avrupa bölgesi dışındaki ülkeleri etkilemiştir. Slovenya, krizleri Avrupa bölgesi dışındaki ülkelere fazla yayılma etkisi olan Avrupa ülkesidir. Slovenya, kendi bölgesindeki krizlerden de en çok etkilenen Avrupa ülkesidir. Bu tez, Gelişen Piyasalar Fonu’nun kurulmasını gelişen piyasalara mali yardım ve uluslararası mali kurumları disiplin altına alması açısından önermektedir.

INTERDEPENDENCE, CRISIS AND CONTAGION IN THE FINANCIAL MARKETS In the recent years, financial liberalization policies of countries have been coincided with recurring financial crises on the global basis. This thesis brought novelty to the crisis literature by examining the global contagion effect of the sampled European countries’ crises as well contagion effect within the European region in 24 countries over the sample period 1993-2004 using monthly data of seven economic variables and binary logistic model. In other words, the thesis tested both the global and regional contagion variables of the sampled European countries’ crises. Of the seven indicators, lending boom proxied by the domestic credit growth and Exports/ Imports provided the most robust results. Domestic credit growth clearly increased crisis probability, while Exports/ Imports ratio diminished the crisis probability. Higher M2/ Reserves and higher Imports/ Reserves ratios also raised the crisis probability. By adopting Definition 1 of contagion, the thesis was able to reject the null hypothesis of no contagion in many countries. Very strong relationship within the European region was found, while Turkey’s relationship between other countries is comparatively weak. Nevertheless, like other region countries, Turkey was able to affect its region members as well as several non-European countries such as Thailand, Morocco and Tunisia. Slovenia held the leadership in Europe regarding transmitting its crisis to non-European countries. Slovenia is the most affected European country by any crisis in Europe. This thesis propose the establishment of the Emerging Markets Fund to provide emerging markets with the financial assistance as well as discipline international financial institutions.
Keywords: Bağımlılık; Kriz; Muhasebe; Yayılma Etkisi