COVİD-19 enfeksiyonunun gebelikte öz bakıma etkisi - Akova, Merve Nur (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada gebelikte COVİD-19 enfeksiyonu geçirmenin öz bakım gücüne olan etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’nde, Mayıs 2021-Ekim 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Tanımlayıcı karşılaştırmalı çalışma niteliğindedir. Veriler çalışmaya alınma kriterlerine uyan, son 15 gün içinde ya da veri toplandığı sırada COVİD (+) olan katılımcılar ile COVİD enfeksiyonu olmayan toplam 300 kadından elde edilmiştir. Verilerin toplanması, etik ve kurum izinleri alındıktan sonra Tanıtıcı Bilgi Formu ve Öz Bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: COVID (-) katılımcıların yaş ortalaması 31,0±5,8 iken, COVİD (+) katılımcıların ise yaş ortalaması 29,9±5,6 olarak belirlenmiştir. 8 yıl ve üzeri eğitim durumu olan katılımcıların oranı COVİD (-) grupta %56 iken COVİD (+) grupta %68,7 olarak saptanmıştır. COVİD (+) katılımcıların ÖBGÖ toplam puan ortalaması 108,9±17,9; COVİD (-) katılımcıların ÖBGÖ toplam puan ortalaması 108,4±17,5 olarak saptanmıştır. COVİD (-) ve COVİD (+) olan gruplar arasında ÖBGÖ skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p> 0,05). Sonuçlar: Bu çalışmada tüm gebelerin ÖBGÖ skorunun normal düzeyde olduğu belirlenmiştir. Gebelikte COVİD enfeksiyonu geçirmenin öz bakım gücüne olumsuz bir etkisi olmamıştır. Gebelikte öz bakım gücü ebeler tarafından tespit edilerek kadınlara destek ve danışmanlık sağlanmalıdır.

Objective: This study aimed to see what influence having a COVİD-19 infection during pregnancy had on self-care power. Materials and Methods: The study was conducted between May 2021 and October 2021 at Istanbul Zeynep Kâmil Gynecology and Pediatrics Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Polyclinic. It is comparative descriptive research. Data were collected from 300 women who satisfied the inclusion criteria, had COVID (+) in the past 15 days or at the time of data collection, and 300 women who did not have COVID infection. After receiving ethical and institutional approvals, data was collected using the Introductory Information Form and the Self-Care Scale (SCA). Findings: The COVID (-) individuals had a mean age of 31,0±5,8, whereas the COVID (+) participants had a mean age of 29,9±5,6. While the COVID (-) group had %56 of individuals with 8 years or more of education, the COVID (+) group had %68,7. The overall mean score of the COVID (+) individuals' SSPI was 108,9±17,9; the total mean score of the COVID (-) participants' SSPI was 108,4±17,5. In terms of SSPI scores, no statistically significant difference was seen between the COVID (-) and COVID (+) groups (p> 0.05). Conclusions: It was discovered in this study that all pregnant women had a normal SSP score. A COVID infection during pregnancy had no detrimental impact on self-care ability. Midwives should assess women's ability to care for themselves during pregnancy and give them with help and counseling.
Keywords: COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); COVİD-19; Gebelik; Kişisel bakım; öz bakım; pandemi COVİD-19; Pregnancy; Self care; self-care; the pandemi