Hemşirelerin örgüt kültürü algılarının ve örgütsel özdeşleşme düzeyinin belirlenmesi - Kahraman, Vildan Çakır (My University, 2018)
ÖZETHemşirelerin Örgüt Kültürü Algılarının ve Örgütsel Özdeşleşme Düzeyinin BelirlenmesiAmaç; Araştırma hemşirelerin örgüt kültürü algılarının ve örgütsel özdeşleşme düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem; Tanımlayıcı nitelikteki çalışma İstanbul lindeki 12 kamu hastanesinde çalışan 325 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak ‘Tanıtıcı Bilgi Formu’, ‘Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği’ ve ‘Denison Örgüt Kültürü Ölçeği’ kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, Student’s test, One-way ANOVA, Bonferroni test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U, Pearson Korelasyon testi kullanıldı.Bulgular; Hemşirelerin yaş ortalaması 28,84±5,95 yıl olup, %80’i kadın, %54,2’si bekar, %61,5’i lisans mezunu, %38,8’i 2-5 yıl mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin Denison Örgüt Kültürü Ölçeği katılım kültürü, tutarlılık kültürü, uyum kültürü ve misyon kültürü alt boyutları puan ortalamaları sırasıyla 3,08±0,67, 2,74±0,67, 2,92±0,64, 2,84±0,69 olarak bulundu. Hemşirelerin Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği toplam ve grup içi özdeşleşme, örgütle özdeşleşme alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 3,50±1,01, 3,82±0,82, 3,18±1,01 olarak bulundu. Hemşirelerin Örgütsel Özdeşleşme Ölçeğinden aldıkları toplam puan ile Denison Örgüt Kültürü Ölçeği alt boyutlarında yer alan misyon kültürü puan ortalaması ile pozitif yönlü en yüksek (r=0,328; p=0,001; p<0,01), katılım kültürü puan ortalaması ile pozitif yönlü en düşük istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (r=0,158; p=0,004; p<0,01).Sonuç; Araştırma sonucunda hemşirelerin örgüt kültürü algıları düşük, örgütsel özdeşleşme düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu saptandı.Hemşirelik, Örgüt Kültürü, Örgütsel Özdeşleşme.

SUMMARYDetermining The Organizational Culture Perception And Organizational Identification Levels Of NursesStudent: Vildan ÇAKIR KAHRAMANAdvisor: Prof. Dr. Nefise BAHÇECİKDepartment: NursingAim; The research is carried out in order to determine the organizational culture perceptions and organizational identification levels of nurses. Material and Method; The research, which is a descriptive study, has been executed with the participation of 325 nurses working in 12 state owned hospitals. Introductory Information Sheets, Organizational Identification Scale and Denison Organizational Culture Scale are used as data collection tools. The descriptive statistical analysis that are employed to evaluate the data are; Student’s test, One-way ANOVA, Bonferroni test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U and Pearson Correlation.Result; The average age of the nurses is 28,84±5,95 years. 80% of the nurses are female and 54,2% are single. 61,5% of the sample have bachelor's degree and 38,8% of them have occupational experience of 2-5 years. The point averages calculated for the nurses' Denison Organizational Culture Scale participation culture, consistency culture, adaptation culture and mission culture subdimensions are 3,08±0,67 , 2,74±0,67 , 2,92±0,64, 2,84±0,69 respectively. The average total score of nurses calculated for organizational identification is 3,50±1,01 whereas their average scores related with the subdimensions of group identification and organizational identification are 3,82±0,82 and 3,18±1,01 respectively. The point total of the nurses from Organizational Identification Scale has the highest positive correlation with the point average of Denison Organizational Culture Scale subdimension mission culture (r=0,328; p=0,001; p<0,01); whereas it has the lowest positive statistical relation with the point average of participation culture (r=0,158; p=0,004; p<0,01).Conclusion; According to the research, it has been determined that the level of organizational culture perception and the level of organizational identification of nurses are low and medium respectively.
Keywords: Hemşireler; Hemşirelik; Hemşirelik hizmetleri; Management; Nurses; Nursing; Nursing Services; Organizational behavior; Organizational Culture; Organizational Identification; Örgüt Kültürü; Örgütsel davranış; Örgütsel Özdeşleşme; Yönetim