1980 sonrası Hong Kong sinemasında Wong Kar-Wai : topluma kadın üzerinden bakış - Yaldır, Hacer (My University, 2020)
Çalışmada, Hong Kong Sinemasınının İkinci Yeni Dalga yönetmenlerinden biri olan Wong Kar-wai’nin altı filmi üzerinden -Gözyaşları Aktıkça (1988), Vahşi Günler (1990), Chungking Ekspress (1994), Düşkün Melekler (1995), Aşk Zamanı (2000), 2046 (2004)- ele aldığımız ideal ve mevcut Hong Kong olma durumlarını, yönetmenin kadın ve erkek karakterlerinden yola çıkarak irdelemeye çalıştık. Yönetmenin filmlerinde Hong Kong(lu)’u iki farklı açıdan ele aldığını ve bunu filmlerdeki karakterlere yerleştirdiğini gördük. Buradan yola çıkarak yönetmenin ideal olduğunu düşündüğü ve bulunmasını arzu ettiği Hong Kong(lu) özelliklerini kadın karakterlere; gerçekte olduğunu düşündüğü (mevcut) ve bu şekilde yorumladığı özellikleri ise erkek karakterlere yüklediğini düşünerek filmleri bu çerçevede inceledik. Düşüncemizin filmlerde karşılık bulabilmesi için Hong Kong kentinin sosyolojik, tarihsel süreçlerine bakma gerekliliği doğrultusunda kentin hikayesini farklı kaynaklardan edinilen farklı bakış açılarıyla aktarmaya çalıştık. Hong Kong, 150 yıl boyunca İngiltere tarafından sömürülen ve 1997’de Çin’e tekrar teslim edilen bir kent devletidir. Bu tanımın kent üzerinde bıraktıklarının yanında etkilendiği ve etkilediği dönemsel özelliklerden bahsederek kenti geçirdiği süreçlerle birlikte tanımaya ve tartışmaya çabaladık. Çalışmanın ikinci bölümünde Hong Kong sinemasını ele alarak kentin ve sinemasının tarihsel, sosyolojik, kültürel, ekonomik ve politik süreçlerle olan yakın ilişkisini anlatmaya çalıştık. Kentin kendi sinemasındaki yerine değindik ve Hong Kong sinemasının sinema tarihi ve dünya sineması içerisindeki durumunu aktardık. Son kısımda Wong Kar-wai’nin Hong Kong sineması içerisindeki konumuna bakarak filmlerinde ortaya çıkan düşünceleri irdeledik. Düşüncemiz çerçevesinde odaklandığımız ideal ve mevcut Hong Kong(lu) temsillerinin ve taşıdıkları niteliklerin neler olduğuna bakmaya çalışarak çalışmamızı sonlandırdık. İÇİNDEKİLERSayfa NoÖZETiABSTRACTiiTEŞEKKÜRiiiİÇİNDEKİLERiv1. GİRİŞ12. KENT OLARAK HONG KONG6 2.1. Sömürge Dönemine Giriş62.1.1. İngiltere’den Önce Bir Hong Kong Vardı62.1.2. Orada, Altın Yumurtlayan Bir Tavuk Var ‘Uzak’ta 72.2. Balıkçı Köyü Kent Olma Yolunda92.3. Savaş Yıllarında ‘Hong Kong’ Olmak132.4. Hong Kong’un Kimliği Belirginleşiyor162.4.1. Hong Konglu Kimliği Belirginleşiyor212.5. Tarih Tekerrürden mi İbaret?222.5.1. Hong Konglular Ne İstiyor?242.5.2. Çin’den Çıktık Çin’e Dönüyoruz! 262.5.3. 1997: Geldi Çattı Zaman282.6. Postmodernist Şehre Dönüp Bakmak302.6.1. Postmodernizm Nedir? 312.6.2. Fiziksel Dünya’nın Postmodern Durumu332.6.3. Hong Kong’un Postmodern Durumu363. HONG KONG SİNEMASI41 3.1. Hong Kong Sineması: İlk Yıllar42 3.2. 1930’lar: Kanton Sineması Büyüyor……………………………...…. 45 3.3. İşgal Altında Bir Sinema: 1940’lar48 3.4. Hong Kong Sineması Klasik Dönemi: 1946-197049 3.4.1. Mandarin Sineması493.4.2. Kanton Sineması523.4.3. 1960’lara Ayrı Bir Bakış 553.5. 1970’ler583.6. 1980’ler613.6.1. Seksenlere Genel Bakış613.6.2. Yeni Dalga633.6.3. İkinci Yeni Dalga663.7. Sinemanın Darbe Dönemi684. 1980 SONRASI HONG KONG SİNEMASINDA WONG KAR-WAİ FİLMLERİ: KARAKTERLER ÜZERİNDEN KENTE BAKIŞ…........724.1. Wong Kar-wai ve Sineması734.1.1. Wong Kar-wai Kimdir? 744.1.2. Wong Kar-wai İçin Hong Kong764.2. As Tears Go By (1988)784.2.1. İşitsel Öğeler844.3. Days of Being Wild (1990)874.3.1. İşitsel Öğeler924.4. Chungking Express (1994)964.4.1. İşitsel Öğeler1024.5. Fallen Angels (1995)1054.5.1. İşitsel Öğeler1114.6. In the Mood for Love (2000)1124.6.1. İşitsel Öğeler 1194.7. 2046 (2004)1224.7.1. İşitsel Öğeler1295. SONUÇ132KAYNAKLAR145EKLER153EK 1: İncelemesi Yapılan Kar-wai Filmlerinin Listesi153 EK 2: Wong Kar-wai’nin Çalışma Kapsamında Ele Alınan Altı Filminin Künyesi…………………………………………………………….154

In the thesis, based on six films of Wong Kar-wai, one of the directors of Hong Kong Cinema's Second New Wave - As Tears Go By (1988), Days of Being Wild (1990), Chungking Express (1994), Fallen Angels (1995), In the Mood for Love (2000) , 2046 (2004) - we tried to examine the ideal and existing Hong Kong(ers) situations, based on the male and female characters of the director. We saw that the director showed these representations with two different points of view, evaluating Hong Kong(ers), on the characters in the films. Based on this, Hong Kong's female characters is thought as ideal and actually is desired to be found by Kar-wai. We aimed to examine the films and characters within this framework, considering that he attributes the features he thinks to be in ‘reality’ and that these are interpreted on male characters. It is important to consider at the sociological and historical processes of the city of Hong Kong in order for our thinking to be reflected in the movies. In this study, we tried to pass on the story of the city with different perspectives obtained from different sources. Hong Kong had been colonized by Britain for 150 years and returned to China in 1997. At this process, we tried to understand and discuss it over the periodic characteristics of the city. In the second part of the thesis, we focused on Hong Kong cinema and tried to explain the close relationship of the city and its cinema with historical, sociological, cultural, economic and political processes. We talked about the position of the city in the world cinema and conveyed its situation in the history of cinema and the world cinema. In the last part, we concentrated the importance of Wong Kar-wai in Hong Kong cinema and examined the thoughts that emerged in his films. We concluded our study by trying to look at what the ideal and existing Hong Kong representations we focused on within the framework of our thinking and their qualities.
Keywords: Cinema of Hong Kong; City; Hong Kong; Hong Kong Sineması; Hongkong; Kent; Motion pictures; Postmodernism; Postmodernizm; Sinema; Wong Kar-wai