Alaşımsız çeliklere robotik gazaltı kaynağının uygulanması - Küpeli, Gültekin (My University, 2008)
ALAŞIMSIZ ÇELİKLERE ROBOTİK GAZALTI KAYNAĞININ UYGULANMASI Günümüzde hemen her ölçekteki üreticiler daha ekonomik, hatasız ve dayanıklı sistemleri tercih etmektedir. İmalattaki kaynak işlemlerini göz önüne alacak olursak robotik kaynak sistemleri, yukarıda saydığımız özelliklerin yanında el ile yapılan kaynaktan hem daha hızlı hem de daha standart sonuçlar elde edebilmektedir. Robotik Gazaltı Kaynak yönteminde, istenilen kalitede kaynak elde edebilmek için kaynakçı tarafından kontrol edilen kaynak parametreleri (üfleç hızı, tel besleme hızı, akım, gerilim, tel çapı, vb.) dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Kullanılan ekipmanlara uygun kaynak modeli tasarımı için her parametrenin kaynak üzerindeki etkisi yeterli sayıda deney yapılarak incelenmelidir. Kaynak prosesi, deneysel verilerin kaynak parametreleri ve proses değişkenleri arasındaki iliksiyi tanımlamak üzere analiz edilmesiyle açıklanabilir. Endüstride yaygın bir şekilde kullanılan robotların kaynak parametreleri ile ilgili yazılı doküman çok azdır. Bu tezden bu parametrelerin yazılı belge halini alması da amaçlanmıştır. Bu çalışmada, alaşımsız çeliklerin robotla gazaltı kaynağında optimum kaynak parametreleri tespit edilmiştir. Alaşımsız çeliklerin robotla kaynak edilmesinden sonra mekanik deneyleri, mikroyapı ve makroyapı analizleri yapılmıştır. Elde edilen en iyi kaynak değerleri için kaynak parametreleri, akım: 250 A; Gerilim: 22 V; Tel besleme hızı: 1 m/ dak; İlerleme hızı: 0,4 m/ dak. dır. Gazaltı Kaynağı (MIG/ MAG), Kaynak Robotu, Optimum Parametre

APPLICATION OF ROBOTIC GAS METAL ARC WELDING ON MILD STEELS Today, most of the manufacturers for all scales choose more economic, precise and durable Welding systems. If we consider welding process we’ ll see that, robotic welding systems, besides having these properties, can produce more standard and faster results than manual arc welding. In Robotic Gas Metal Arc Welding process, the welding parameters (travel speed of the welding torch, wire feed speed, current, voltage, wire diameter, etc.), controlled by the welder, should be considered to obtain a desired welding quality. To design an appropriate welding model for the equipment used, the effects of each parameter should be studied by conducting adequate number of experiments. The welding process can be described by analyzing the experimental data to define the relationships between the welding parameters and process variables. Documantation on welding parameters of the robots used in the industry, is not widely published. In this thesis, this aspect is aimed to put into writing welding parameters. In this study, optimum welding parameters for mild steels welded by MIG/ MAG robot are determine. After mild steels are welded by robots, mechanical strength is tested and, microstructure and macrostructures are analized optimum welding parameters are found to be; current: 250 A; voltage: 22V; wire feding speed: 1 m/ min.; travel speed: m/ min. MIG/ MAG Welding, Welding Robot, Parameter.
Keywords: Kaynak Robotları; Metal Eğitimi