Ahlat yöresinin turizm potansiyeli - Elmastaş, Necmettin (Marmara Coğrafya Dergisi, 2001)
Araştırmamıza konu olan Ahlat Yöresi, Doğu Anadolu Bölgesi nin Van Bölümünde yer alır. Ahlat ve çevresi, topografik açıdan önemli birimlere sahiptir. Araştırma sahasının güneyinde Van Gölü, kuzeydoğusunda Süphan, güneybatısında Nemrut ve kuzeybatısında Bilican volkanik dağları yer almaktadır. Tabii ve tarihi değerler itibariyle bir cazibe merkezi olan Ahlat, eski çağlardan günümüze kadar önemli bir şehir olma özelliğini korumuştur. Ahlat Yöresi 'nde Urartu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi yapı mevcuttur. Bu araştırmadaki amacımız, Ahlat ve çevresinin doğal ve kültürel değerler bakımından sahip olduğu turizm potansiyelini ortaya koymak ve bu potansiyelden yararlanmayı sağlamak için katkıda bulunmaktır.
(The tourism potential of Ahlat)