Çene kemiği kırıkları tedavisinde kullanılan implantların modellenmesi ve sonlu elemanlar yöntemi ile analizi - Kubat, Tınaz (My University, 2013)
ÇENE KEMİĞİ KIRIKLARI TEDAVİSİNDE KULLANILAN İMPLANTLARIN MODELLENMESİ VE SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE ANALİZİ Bugüne kadar mandibula açı kırıklarının fiksasyonu için birçok teknik tarif edilmiştir. Mandibular açı kırığı fiksasyonunda Champy yöntemince yerleştirilen plak ve vida sistemlerinin stabilitesi birçok çalışmada araştırılmıştır. Bununla beraber kullanılan titanium plak ve vidaların geri alınması için ikinci cerrahi gereksinimi ve metalik fiksasyonların bilinen dezavantajları, rezorbe olan materyallerin geliştirilmesine öncülük etmiştir. Geliştirilen biyobozunur fiksasyon sistemleri ikinci bir cerrahi operasyon gerekliliğini ortadan kaldırdığı, korozyon oluşturmadığı ve kademeli bir yük transferi sağladığı için birçok kırık tedavisinde tercih edilmektedir. Yapılan bu çalışmada, çene kemiği kırığı tedavisinde kullanımı son yıllarda hızla artan biyobozunur implantların tespit güvenilirliği sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Çene kemiklerinin Sonlu Elemanlarla Analizini gerçekleştirebilmek için gerekli olan 3D model, BT (Bilgisayarlı Tomografi) tarama görüntülerinden tersine mühendislik yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen bu model üzerine biyobozunur fiksasyon sistemleri uygulanmış ve Sonlu Elemanlar Analizi yapılmıştır. Çalışmanın neticesinde, mandibula angulus (açı) fraktürlerinin fiksasyonu için uygulanan rezorbe olabilen miniplak-vida sisteminin çeneye etki eden çiğneme ve kas kuvvetleri altında yeterli dayanıklılığı gösterdiği sonucuna varılmıştır.

MODELLING AND ANALYSIS OF IMPLANTS USED IN THE TREATMENT OF JAW FRACTURES BY FINITE ELEMET METHOD To date many fixation techniques of mandibular angle fractures have been introduced. There exist many research on the stability of plate and screws systems used in Champy technique in fixation of mandibular fractures. However the need of a second surgery for the removal of these plates and screws, and well known disadvantages of metallic fixations have led to the development of resorbable materials. It is thought that in order to achieve a safe and effective post operative stability, the use of resorbable plates and screws can be preferred for fixation. In this study, fixation reliability of biodegradable plates which have been commonly used in recent years, was investigated using finite element method. 3D model required to perform FEA was obtained from BT scanning images using reverse engineering methods. Biodegradable fixation systems were applied on this model and FEA was done. As a result, it is concluded that, biodegradable plate screw system used in the treatment of mandibular angle fractures showed sufficient stability under masticatory forces.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; İmplant Tedavisi