Herbert Spencer’de evrim felsefesi - İbanoğlu, Fulya (My University, 2004)
Soyadı : Fulya İbanoğlu Anabilimdalı : İlahiyat Felsefe ve Din Bilimleri Yrd. Doç. Dr. Harun Anay Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Kasım 2004 Herbert Spencer, Evrim, İlerleme

HERBERT SPENCER'DE EVRİM FELSEFESİ Kadim Doğu Düşüncesi'nden modern dönem Batı felsefesi'ne kadar bir çok filozof tarafından varlığı izah etme yöntemi olarak kabul edilen evrim, Charles Darwin ile biyolojik evrim teorisi halini almış ve 19. yüzyılda bilhassa Herbert Spencer ile bu teori tüm insanî ilimlere teşmil edilmiştir. Herbert Spencer evrimi sosyal ilimlerde de geçerli bir yasa kabul eder. Buna göre psikolojide aklın evrimi basit bir refleksten muhakeme kabiliyetine doğru ilerleme şeklindedir. Sosyolojide evrim toplumların ilkel kabilelerden endüstri devleti haline geçmesi yönündedir. Son olarak ahlâkın evrimi fiillerin bir amaca yönelik olmak bakımından 'iyi'ye evrimi söz konusudur. Böylece Spencer'in biyolojik evrimi daha geniş bir platforma taşıyıp sosyal alanı da fizik yasalarla izah ettiği, varlığın oluşumu ve gelişiminde metafizik bir gücü benimsemeyip fizik yasaları esas aldığı görülmüştür. Name and Surname :Fulya İbanoğlu Field : Theology Programme : Philosophy and Religion Sciences Supervisor : Doç. Dr. Harun Anay Degree Awarded and Date : Master - November 2004 Herbert Spencer, Evolution, Progress ABSTRACT PHILOSOPHY OF EVOLUTION IN HERBERT SPENCER The evolution which has been expected as the method for the explanation of existens by philosophers from the east philpsophy to western philosophy of modern age change into the teory of biological evolution with Charles Darwin in 19. Century this teory became difused in all scinces of human with Spencer. Thoes it is him that Spencer caried the biological evplution to a wider platform the explained the social sciences with physical rules and he didn't asume a power from metaphysics. İn the from of existens and in thedevelopment of ezistens. He asumed physical rules in that isue social siences. Spencer excepted the evolution teory also is social sciences. According to this in phsycology the evolution of intelligence is a progress from a simple reflex to a reason ability. İn sociology the evolution is just like that societies changes to endustrial state from primitive tribes. At last the evolution of behaves to the 'good' as directed to an aim.
Keywords: Din_Felsefe; Felsefe