Sulbutiyaminin yaşlı hastalarda postoperatif derlenme dönemi ve kognitif fonksiyonlara etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Geriyatrik hastalarda preoperatif sulbutiyamin kullanımının uyanma süresi, uyku uyanıklık siklusu ve kognitif fonksi¬yonlara olan etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamız ASA I-II, elektif periferik cerrahi geçirecek, 60 yaş ve üzeri toplam 40 hasta ile yapıldı. Hastalar rasgele yöntemle kontrol (n=20) ve ilaç (n=20) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. İlaç grubundaki hastalara operasyon öncesi 14 gün süreyle sulbutiyamin 200 mg peroral günde iki kez olmak üzere verildi. Preoperatif sulbutiyamin verilen ilaç grubu ve verilmeyen kontrol gruplarındaki hastalar uyanma süreleri, taburcu olma skoru (Aldrete), postoperatif kognitif fonksiyonlar (standart mini mental test skoru) ve uyku uyanıklık siklusundaki değişiklikler açısından karşılaştırıldı. Elde edilen bulgular Student's t, ki-kare ve Mann-Whitney U testleri ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: İlaç grubunda uyanma ve derlenme süreleri belirgin olarak kısa bulundu (p<0.01). Kontrol grubunda postoperatif 1. ve 2. günlerde uyku siklusundaki bozulmanın, sulbutiyamin kullanan ilaç grubundan fazla olduğu saptandı (p<0.05). Mini mental test skorları arasında preoperatif dönemde fark saptanamazken, postoperatif test skorları 1., 2., ve 4. saat ile 1. gün ilaç grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.01). Sulbutiyamin ile preoperatif dönemde tedavi edilen hastalarda, sulbutiyamin verilmeyen kontrol grubuna göre Aldrete skorları 5., 10. ve 15. dakikalarda daha yüksek olarak bulundu (p<0.01). Sonuç: Geriyatrik olgularda sulbutiyaminin preoperatif dönemde kullanılması ile anestezi sonrası uyanma ve derlenme sürelerinin kısaldığı ve postoperatif kognitif fonksiyonların kontrol grubuna oranla daha erken düzeldiği kanısına varılmıştır.

Objective: To investigate the effects of preoperative sulbutiamine administration on recovery time, sleep-conciousness cycle, and cognitive functions in geriatric patients. Method: Forty patients, ASA group I-II, above 60 years of age and scheduled for elective peripheral surgery were enrolled in this study. Patients were randomly assigned to control (n=20) and sulbutiamine (n-20) groups. 200 mg of sulbutiamine was administred peroral twice a day for 14 days prior to surgery. Recovery time, Aldrete scores, postoperative cognitive functions (standard mini mental test scores) and sleep-consciousness cycle abnormalities were recorded and compared statistically using Student's t-test, ki-square and Mann-Whitney U tests. Results: Recovery time was significantly shorter in the sulbutiamine group compared to the control group (p<0.01). The incidence of sleep-conciousness cycle abnormalities during postoperative days 1 and 2 was higher in the control group than in the sulbutiamine group (p<0.05). While mini mental test scores were similar in the preoperative period, they were significantly higher in the drug group at 1,2 and 4. hours after the operation and at the postoperative day 1 (p<0.01). Aldrete scores in the sulbutiamine treated group were significantly higher at 5,10 and 15 minutes postoperative (p<0.01) Conclusion: Preoperative administration of sulbutiamine in geriatric patients shortened time to regain consciousness and improved postoperative cognitive functions.
The effect of sulbutiamine on postoperative recovery and cognitive functions in geriatric patients
Keywords: Anestezi; Acil Tıp; Geriatri ve Gerontoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel