Değişim mühendisliği uygulamalarında bilgi teknolojilerininin yeri ve önemi üzerine bir değerlendirme - Akyol, Devrim (My University, 1999)
Değişim bugünün iş dünyasının normu olmuştur. İş dünyası sürekli gelişmeli ve bu gelişme de değişimi gerektirmektedir. Bu hızlı değişime cevap olarak, işletme liderleri büyüme ve verimliliği sürdürecek birtakım çözümler önermişlerdir. Bu çözümlerden biri de, değişim mühendisliğidir. Bu çalışma sekiz bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, yönetsel düşüncenin tarihsel gelişimi özetlenmiştir. İkinci bölümde, değişim mühendisliği kavramına ilişkin farklı görüşler tanımlanmıştır. Üçüncü bölüm, değişim mühendisliği çalışmalarında insan faktörünü ve önemini içermektedir. Dördüncü bölümde, değişim mühendisliği ve teknoloji arasındaki ilişki incelenmiştir. Beşinci bölümde değişim mühendisliği çalışmalarında karşılaşılabilecek zorluklar açıklanmıştır. Altıncı bölüm, değişim mühendisliği sürecinin farklı safhalarını - hazırlık, planlama, tasarım ve değerlendirme - içermektedir. Yedinci bölümde, bir değişim mühendisliği uygulaması incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ve son bölümde, sonuçlar açıklanmıştır. n the business world, change has become the norm. Business world must constantly improve and improvement requires change. In response to this rapid change, business leaders have offered solutions to restore growth and profitability . One of the these solutions is, reengineering process. This study is divided into eight section. At the first section, managerial opinions has been outlined historically. At the second section, reengineering has been defined for various aspects. Third section covers human factor and its important at reengineering studies. At the fourth section, relationships between reengineering and technology has been examined. Difficulties that may occure at reengineering studies has been explained at fifth section. The sixth section covers the various phases of the reengineering process - preparing, planning, designing and evaluating-. At the seventh section, a reengineering study has been examined and evaluated. And, at the last section, results has been explained.
Keywords: DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ (YÖNETİM)