Person: AKDUMAN, GÜL
Loading...
Email Address
Birth Date
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Last Name
AKDUMAN
First Name
GÜL
Name
3 results
Search Results
Now showing 1 - 3 of 3
Publication Open Access Microbial Evaluation of Turkish Herbal Teas Before and After Infusion(2020-12-09) OMURTAG KORKMAZ, BURCU İREM; Akduman, G.; Omurtag Korkmaz, I.Background: Herbal teas are produced and sold in packaged or unpackaged forms all over the world. The aim of this study was microbial evaluation of Turkish herbal teas before and after infusion in boiled water. Methods: A total of 20 packaged and unpackaged samples of Turkish herbal teas, including chamomile, salvia, green, mix, apple, mate, ginger, linden, fennel, and senna tea were collected. All of the samples were analyzed before and after infusion in hot water (~100 °C). Microbiological analyses were performed with tenfold serial dilution for yeast-mold, Salmonella, and Cronobacter sakazakii after enrichment by using the spread-on-plate method on selective agar. Data were statistically analyzed by using Microsoft Office Professional Plus 2013 Excel software. Results: Three out of the 20 tea samples (15%) were contaminated with C. sakazakii. None of the samples were contaminated with Salmonella spp. No significant difference was found in occurrence of C. sakazakii before and after infusion of the samples (p>0.05). Mold and yeast contamination were found in 12 out of 20 teas samples (60%). No statistical significance (p>0.05) was found between the mold-yeast contents of the unpackaged and packaged herbal teas. After infusion, neither mold nor yeast was observed in any of the samples. Conclusion: All of the herbal teas in this research were found to be within the microbiological limits for consumption according to Turkish Food Codex. However, the microbiological results highlighted the need for quality control of senna tea during production to eliminate the risk of C. sakazakii contamination.Publication Open Access Migren Ataklarının Sıklığı, Süresi ve Yoğunluğu ile Beslenme İlişkisi(2018) OĞUZ, ESMA; Esma OĞUZ;FATMA ESRA GÜNEŞ;Gül ÖĞRENMigren, normal duyusal olayların anormal beyin işlemesi nedeni ile sinir sisteminin aşırıduyarlı olması sonucu oluşan poligenetik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaşam şartlarını etkileyen en engelleyici kronik hastalıklarından biri olarak migreni görmektedir. Beslenme,hormonal ve çevresel faktörler duyarlı bireylerde migreni tetikleyebilmektedir. Stres, hormonaldeğişiklikler, psikolojik yönler, yorgunluk, uyku süresinde dengesizlikler, ilaçlar ve tütün kullanımı, kokulara hassasiyet, egzersiz, ışık, iklim değişikliği ve yüksek rakım migreni artıran faktörlerdir. Migren ve beslenme arasında karmaşık bir ilişki mevcuttur. Besinsel tetikleyicifaktörler hâlen tartışmalı bir konudur ve değerlendirilmesi bireysel farklılıklar nedeni ile oldukça zordur. Genel olarak açlık veya öğün atlama ciddi bir tetikleyici olmakla beraber; çikolata, kırmızı şarap, peynir, kafein, monosodyum glutamat (MSG), nitrit ve aspartam önemlitetikleyiciler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan yeni çalışmalarda, migren tedavisine ek olarak; magnezyum, riboflavin, koenzim Q10 gibi bazı fonksiyonel besinlerin kullanımının migrenataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltılabileceği bulunmuştur. Migrenin allerji ile ilişkili olduğu düşünülerek, allerji oluşturan besinlerin diyetten çıkarılmasını kapsayan eliminasyon diyetleri gündeme gelmiştir. Beden kitle indeksi ve migren özellikleri arasındaki ilişkiçelişkili olmasına rağmen, çok zayıf ve kilolu olmanın migren nöbetlerini tetikleyebileceğinigösteren bazı çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, yapılmış güncel araştırmalar ışığında migreni tetikleyen besinler ve bu besinler ile migren nöbetlerinin şiddeti, yoğunluğu ve süresi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.Publication Open Access IS THE LEVEL OF PHYSICAL ACTIVITY AN IMPORTANT FACTOR FOR LOW BACK PAIN AMONG STUDENTS OF UNIVERSITY?(BMJ PUBLISHING GROUP, 2017-06) AKDUMAN, GÜL; Akduman, V.; Mete, E.; Demirbuken, I.; Ogren, G.